Odštampajte ovu stranicu
nedjelja, 10. avgust 2014. 15:37

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić u posjeti Turskoj

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić, tokom posjete Turskoj, obišao je više udruženja i asocijacija, koja okupljaju iseljenike sa područja Crne Gore.

Mustafić se upoznao sa stanjem iseljeničkih grupacija  u oblasti Izmira, u nekoliko tamošnjih opština, gdje prema procjenama, živi blizu milion potomaka iseljenika sa Balkana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, od čega je iz Crne Gore porijeklom više desetina hiljada. Domaćin posjete u Izmiru bio je Abdulah Pepić koji je upoznao sa aktvinostima ovih asocijacija koje nastoje da u veoma dugom vremenskom periodu, očuvaju kulturni i jezički identitet iseljenika kroz međusobna druženja, manifestacije, humanitarne aktivnosti  i obnavljanje veza sa zavičajem.

Tokom obilaska egejske oblasti,  potpredsjednik Mustafić susreo se i sa iseljeničkim udruženjima u  gradovima Ajvalik, Gomeč, Kučuk Koj i Tekirda, u kojima pretežno žive iseljenici iz Crne Gore, koji su te prostore naselili još početkom 20. vijeka, neposredno nakon balkanskih ratova.

Mustafić je obišao i iseljenike u istanbuskim opštinama Pendik i Ejup, a  u opštini Bajram-paša, posjetio je novotovoreno zdanje koje su izgradili ovdašnji iseljenici, u okviru kojeg se nalazi škola, kongresna sala, galerijski i izložbeni prostor, etno muzej i restoran.

Potpredsjednik Mustafić je izrazio poštovanje za veoma uspješne aktivnosti i organizaciju iseljenika, u cilju očuvanja svog identiteta, običaja i jezika.

„Zadivljujuće je kako su naši iseljenici, u veoma teškim okolnostima, kroz nekoliko generacija, uspjeli očuvati svoj identitet, a u isto vrijeme  napredovali u  društvenom i privrednom ambijentu, postajući  uvaženi građani današnje napredne i prosperitetne Turske. Vaša udruženja su dobar osnov za čuvanje vašeg identiteta, a istovremeno najbolji način za komunikaciju sa državama iz kojih potičete.  Crna Gora sve više postaje svjesna potrebe i značaja unaprijeđivanja saradnje sa iseljenicima, a u pripremi su i Zakon o iseljeništvu i jačanje instititucija koje se bave ovim pitanjima. Nastojaćemo da sa parlamentarnog nivoa što više afirmišemo i podstičemo saradnju, kao i jačanje međusobnih veza“, kazao je Mustafić.

Potpredsjednik Mustafić se u Izmiru sreo i sa premijerom Turske, Redžepom Tajibom Erdoganom, gdje je priređen prijem za  zvanice iz nekoliko balkanskih država, koji su takođe bili u posjeti tamošnjim udruženjima iseljenika.

Mustafić  je naglasio da su odnosi Crne Gore i Turske veoma dobri, kako u političkoj,  tako i u društvenoj i ekonomskoj oblasti i zahvalio se Erdoganu na njegovom ličnom doprinosu u jačanju tih odnosa.

„Pored visokog nivoa političke saradnje i intezivnih kontakata vaših privrednika i zainteresovanosti za ulaganja, posebno ističem podršku različitim projektima koje su ostvarene preko Vladine agencije TIKA, u različitim krajevima Crne Gore.  Zahvaljujući tome obnovljeni su brojni istorijski objekti, opremljene bolnice, sanirani domovi zdravlja, školski objekti. Najnoviji primjer je otvaranje višenamjenskog Islamskog kulturnog centra u Baru, koji je u najvećem dijelu realizovan uz podršku vaše Vladine agencije“ istakao je Mustafić.

Premijer Erdogan je kazao da Turska želi jačanje prijateljskih veza sa Crnom Gorom i sa svim zemljama Balkana, te da očekuje da će se u narednom periodu još više  osnažiti ekonomski odnosi i povećati privredna ulaganja.

 

Galerija slika