Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 10. avgust 2014. 15:37

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić u posjeti Turskoj

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić, tokom posjete Turskoj, obišao je više udruženja i asocijacija, koja okupljaju iseljenike sa područja Crne Gore.

Mustafić se upoznao sa stanjem iseljeničkih grupacija  u oblasti Izmira, u nekoliko tamošnjih opština, gdje prema procjenama, živi blizu milion potomaka iseljenika sa Balkana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, od čega je iz Crne Gore porijeklom više desetina hiljada. Domaćin posjete u Izmiru bio je Abdulah Pepić koji je upoznao sa aktvinostima ovih asocijacija koje nastoje da u veoma dugom vremenskom periodu, očuvaju kulturni i jezički identitet iseljenika kroz međusobna druženja, manifestacije, humanitarne aktivnosti  i obnavljanje veza sa zavičajem.

Tokom obilaska egejske oblasti,  potpredsjednik Mustafić susreo se i sa iseljeničkim udruženjima u  gradovima Ajvalik, Gomeč, Kučuk Koj i Tekirda, u kojima pretežno žive iseljenici iz Crne Gore, koji su te prostore naselili još početkom 20. vijeka, neposredno nakon balkanskih ratova.

Mustafić je obišao i iseljenike u istanbuskim opštinama Pendik i Ejup, a  u opštini Bajram-paša, posjetio je novotovoreno zdanje koje su izgradili ovdašnji iseljenici, u okviru kojeg se nalazi škola, kongresna sala, galerijski i izložbeni prostor, etno muzej i restoran.

Potpredsjednik Mustafić je izrazio poštovanje za veoma uspješne aktivnosti i organizaciju iseljenika, u cilju očuvanja svog identiteta, običaja i jezika.

„Zadivljujuće je kako su naši iseljenici, u veoma teškim okolnostima, kroz nekoliko generacija, uspjeli očuvati svoj identitet, a u isto vrijeme  napredovali u  društvenom i privrednom ambijentu, postajući  uvaženi građani današnje napredne i prosperitetne Turske. Vaša udruženja su dobar osnov za čuvanje vašeg identiteta, a istovremeno najbolji način za komunikaciju sa državama iz kojih potičete.  Crna Gora sve više postaje svjesna potrebe i značaja unaprijeđivanja saradnje sa iseljenicima, a u pripremi su i Zakon o iseljeništvu i jačanje instititucija koje se bave ovim pitanjima. Nastojaćemo da sa parlamentarnog nivoa što više afirmišemo i podstičemo saradnju, kao i jačanje međusobnih veza“, kazao je Mustafić.

Potpredsjednik Mustafić se u Izmiru sreo i sa premijerom Turske, Redžepom Tajibom Erdoganom, gdje je priređen prijem za  zvanice iz nekoliko balkanskih država, koji su takođe bili u posjeti tamošnjim udruženjima iseljenika.

Mustafić  je naglasio da su odnosi Crne Gore i Turske veoma dobri, kako u političkoj,  tako i u društvenoj i ekonomskoj oblasti i zahvalio se Erdoganu na njegovom ličnom doprinosu u jačanju tih odnosa.

„Pored visokog nivoa političke saradnje i intezivnih kontakata vaših privrednika i zainteresovanosti za ulaganja, posebno ističem podršku različitim projektima koje su ostvarene preko Vladine agencije TIKA, u različitim krajevima Crne Gore.  Zahvaljujući tome obnovljeni su brojni istorijski objekti, opremljene bolnice, sanirani domovi zdravlja, školski objekti. Najnoviji primjer je otvaranje višenamjenskog Islamskog kulturnog centra u Baru, koji je u najvećem dijelu realizovan uz podršku vaše Vladine agencije“ istakao je Mustafić.

Premijer Erdogan je kazao da Turska želi jačanje prijateljskih veza sa Crnom Gorom i sa svim zemljama Balkana, te da očekuje da će se u narednom periodu još više  osnažiti ekonomski odnosi i povećati privredna ulaganja.