Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 17. septembar 2014. 14:30

Radulović primio predstavnike ''Montavar - Metalca'' Nikšić

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović, danas je na zahtjev radnika ''Montavar - Metalca'' Nikšić, primio njihove predstavnike: Radisava Jaukovića, Mitra Čurovića i Dragana Koprivicu.

Poslije iscrpnog razgovora i razmjene mišljenja, konstatovana je potreba hitnog iznalaženja optimalnih riješenja za situaciju u kojoj se našlo ovo preduzeće i njegovi radnici. Na sastanku je izraženo zajedničko mišljenje sagovornika, da „Metalac“ sa svojim iskustvom, radnicima i opremom - sigurno može da opstane na tržištu u konkurentnim uslovima. Takođe, konstatovano je da samo za potrebe tržišta Crne Gore, bilo da su u pitanju rezervni djelovi, konstrukcije ili usluge, postoji potreba, ne za jednim - nego za mnogo više ''metalaca''. Prema njihovom mišljenju, to će posebno doći do izražaja kada krenu strateške gradnje infrastrukturnih, putnih i energetskih objekata i kada investicije budu ''dubinske'', a to znači da pare ostaju u Crnoj Gori, koristeći u što većoj mjeri domaće znanje, iskustvo, postojeću i novu tehnološku osnovu. Ono što iskustvo svih naprednih država pokazuje, jeste da bez proizvodnje, prerade, znanja i stavranja sopstvenih proizvoda, ne može biti realnog sektora ni održive ekonomije.
- Prema informacijama i saznanjima, sadašnje stanje u ''Metalcu'' proizvod je neodgovornog odnosa vlasnika, s jedne strane i brojnih nepravilnosti i nepostupanja od strane pravosudnih organa i Vlade Crne Gore, s druge strane. Zato je neophodno da Vlada Crne Gore, kao sadašnji vlasnik od 75 odsto ''Metalca'', zajedno sa ERSTE bankom od 25 odsto, na legalan način preuzme upravljanje ''Metalcem'' i formira novi menadžment, koji će omogućiti normalnu proizvodnju. Jedno od dugoročnih rešenja, može biti u iznalaženju uistinu strateškog investitora u oblasti metaloprerade“, konstatovano je na današnjem sastanku.
Takođe, sagovornici su istakli, da je neophodno da pravosudni organi preispitaju postupak kupovine od strane sadašnjeg vlasnika, kao i ukupan način poslovanja, jer postoje brojne indicije da je bilo protivzakonitog i nepravilnog rada.
- U pogledu prioritetnih mjera potrebno je da Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo za 93 zaposlena i 29 radnika, kojima je vlasnik više od godinu dana dužan isplatu otpremnina, kao i za njihove porodice, hitno sačini socijalni program na osnovu kojeg će im izmiriti obaveze i omogućiti adekvatni socijalni status“, istaknuto je na današnjem sastanku.
- Pozivamo Vladu, da već danas, hitno reaguje i stvori prihvatljive uslove za prekid štrajka radnika, jer su u pitanju ljudski životi. Ukoliko Vlada Crne Gore ne reaguje odgovorno, Skupština Crne Gore će kao i u slučaju rudara Boksita i radnika KAP-a i Željezare, sigurno inicirati rješenje za radnike ''Metalca'', rečeno je na sastanku.

Galerija slika