Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 17. septembar 2014. 14:30

Radulović primio predstavnike ''Montavar - Metalca'' Nikšić

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović, danas je na zahtjev radnika ''Montavar - Metalca'' Nikšić, primio njihove predstavnike: Radisava Jaukovića, Mitra Čurovića i Dragana Koprivicu.

Poslije iscrpnog razgovora i razmjene mišljenja, konstatovana je potreba hitnog iznalaženja optimalnih riješenja za situaciju u kojoj se našlo ovo preduzeće i njegovi radnici. Na sastanku je izraženo zajedničko mišljenje sagovornika, da „Metalac“ sa svojim iskustvom, radnicima i opremom - sigurno može da opstane na tržištu u konkurentnim uslovima. Takođe, konstatovano je da samo za potrebe tržišta Crne Gore, bilo da su u pitanju rezervni djelovi, konstrukcije ili usluge, postoji potreba, ne za jednim - nego za mnogo više ''metalaca''. Prema njihovom mišljenju, to će posebno doći do izražaja kada krenu strateške gradnje infrastrukturnih, putnih i energetskih objekata i kada investicije budu ''dubinske'', a to znači da pare ostaju u Crnoj Gori, koristeći u što većoj mjeri domaće znanje, iskustvo, postojeću i novu tehnološku osnovu. Ono što iskustvo svih naprednih država pokazuje, jeste da bez proizvodnje, prerade, znanja i stavranja sopstvenih proizvoda, ne može biti realnog sektora ni održive ekonomije.
- Prema informacijama i saznanjima, sadašnje stanje u ''Metalcu'' proizvod je neodgovornog odnosa vlasnika, s jedne strane i brojnih nepravilnosti i nepostupanja od strane pravosudnih organa i Vlade Crne Gore, s druge strane. Zato je neophodno da Vlada Crne Gore, kao sadašnji vlasnik od 75 odsto ''Metalca'', zajedno sa ERSTE bankom od 25 odsto, na legalan način preuzme upravljanje ''Metalcem'' i formira novi menadžment, koji će omogućiti normalnu proizvodnju. Jedno od dugoročnih rešenja, može biti u iznalaženju uistinu strateškog investitora u oblasti metaloprerade“, konstatovano je na današnjem sastanku.
Takođe, sagovornici su istakli, da je neophodno da pravosudni organi preispitaju postupak kupovine od strane sadašnjeg vlasnika, kao i ukupan način poslovanja, jer postoje brojne indicije da je bilo protivzakonitog i nepravilnog rada.
- U pogledu prioritetnih mjera potrebno je da Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo za 93 zaposlena i 29 radnika, kojima je vlasnik više od godinu dana dužan isplatu otpremnina, kao i za njihove porodice, hitno sačini socijalni program na osnovu kojeg će im izmiriti obaveze i omogućiti adekvatni socijalni status“, istaknuto je na današnjem sastanku.
- Pozivamo Vladu, da već danas, hitno reaguje i stvori prihvatljive uslove za prekid štrajka radnika, jer su u pitanju ljudski životi. Ukoliko Vlada Crne Gore ne reaguje odgovorno, Skupština Crne Gore će kao i u slučaju rudara Boksita i radnika KAP-a i Željezare, sigurno inicirati rješenje za radnike ''Metalca'', rečeno je na sastanku.