Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 08. oktobar 2014. 17:49

Potpredśednik Skupštine Branko Radulović primio ambasadora Narodne Republike Kine

Potpredśednik Skupštine Crne Gore i predśednik  grupe prijateljstva sa Svekineskim narodnim kongresom prof. dr Branko Radulović, primio je danas u pośetu, na zahtjev ambasade NR Kine, Nj. E. gospodina Cui Zhiwei-a, ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori i njegove saradnike. Ambasador je istakao poseban doprinos potpredśednika Radulovića u unapređenju odnosa NR Kine i Crne Gore.  

Tokom pośete otvoreno je više značajnih tema. Iskazano je obostrano zadovoljstvo zbog izgradnje brodova u obnovi crnogorske pomorske flote, pri čemu je istaknuto da ona mora biti samoodrživa jer jedino na taj način će se  ostvariti pozitivni ekonomski i finansijski efekti.

Takođe, iskazano je zadovoljstvo oko najavljene naučne saradnje između Univerziteta Crne Gore i kineskih instituta i univerziteta.

Potpredśednik je rekao da se u oblasti energetike nalaze izuzetne mogućnosti u valorizaciji saradnje prilikom modernizacije postojećih i izgradnje novih termoenergetskih objekata, s akcentom na  puno poštovanje  ekoloških standarda, što je obaveza Crne Gore u procesu pridruživanja EU.

Potpredśednik je istakao da je valorizacija vodotoka Morače problematična, kada je upitanju stepen ulaganja, povraćaj ili devastacija kulturnih i prirodnih dobara. Izgradnja novih hidro-potencijala na vodotoku Pive i Komarnice je u svim navedenim aspektima mnogostruko pozitivnija, nego izgradnja HE Morača.

Kada je upitanju izgradnja auto puta Bar – Boljari potpredśednik Radulović je upozorio ambasadora  gospodina Cui Zhiwei-a da u postojećim uslovima ova investicija neće donijeti direktne ni multiplicirane pozitivne efekte Crnoj Gori. Naprotiv, ona može proizvesti srednjoročne i dugoročne negativne finansijske efekte. Na to je već upozoreno od strane  stručnjaka Svjetske banke, kao i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije.

Konstatovano je, da bi se kreditna finansijska sredstva koja se dobijaju od Kine mogla kvalitetnije iskoristiti u modernizaciju željeznice, revitalizaciju 800 km magistralnih puteva i izgradnju brzih saobraćajnica, koje bi na kvalitetan način povezale Crnu Goru, kako unutar svojih granica - tako i sa okruženjem.

Auto put Bar – Boljari treba graditi poslije potpunih analiza, pripreme cjelokupne dokumentacije i uz saglasnost Italije, Srbije, Mađarske i Rumunije i korišćenja evropskih finansijskih fondova. Učešće domaćeg znanja,  operative i proizvođača opreme, treba da bude dominantno pri izgradnji auto puta i realizaciji ovog projekta, zaključeno je na današnjem sastanku.

Na kraju sastanka je izražena spremnost i volja da se i ubuduće obostrano ulažu maksimalni napori za unapređenje biletaralnih odnosa i produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Galerija slika