Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 08. oktobar 2014. 17:49

Potpredśednik Skupštine Branko Radulović primio ambasadora Narodne Republike Kine

Potpredśednik Skupštine Crne Gore i predśednik  grupe prijateljstva sa Svekineskim narodnim kongresom prof. dr Branko Radulović, primio je danas u pośetu, na zahtjev ambasade NR Kine, Nj. E. gospodina Cui Zhiwei-a, ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori i njegove saradnike. Ambasador je istakao poseban doprinos potpredśednika Radulovića u unapređenju odnosa NR Kine i Crne Gore.  

Tokom pośete otvoreno je više značajnih tema. Iskazano je obostrano zadovoljstvo zbog izgradnje brodova u obnovi crnogorske pomorske flote, pri čemu je istaknuto da ona mora biti samoodrživa jer jedino na taj način će se  ostvariti pozitivni ekonomski i finansijski efekti.

Takođe, iskazano je zadovoljstvo oko najavljene naučne saradnje između Univerziteta Crne Gore i kineskih instituta i univerziteta.

Potpredśednik je rekao da se u oblasti energetike nalaze izuzetne mogućnosti u valorizaciji saradnje prilikom modernizacije postojećih i izgradnje novih termoenergetskih objekata, s akcentom na  puno poštovanje  ekoloških standarda, što je obaveza Crne Gore u procesu pridruživanja EU.

Potpredśednik je istakao da je valorizacija vodotoka Morače problematična, kada je upitanju stepen ulaganja, povraćaj ili devastacija kulturnih i prirodnih dobara. Izgradnja novih hidro-potencijala na vodotoku Pive i Komarnice je u svim navedenim aspektima mnogostruko pozitivnija, nego izgradnja HE Morača.

Kada je upitanju izgradnja auto puta Bar – Boljari potpredśednik Radulović je upozorio ambasadora  gospodina Cui Zhiwei-a da u postojećim uslovima ova investicija neće donijeti direktne ni multiplicirane pozitivne efekte Crnoj Gori. Naprotiv, ona može proizvesti srednjoročne i dugoročne negativne finansijske efekte. Na to je već upozoreno od strane  stručnjaka Svjetske banke, kao i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije.

Konstatovano je, da bi se kreditna finansijska sredstva koja se dobijaju od Kine mogla kvalitetnije iskoristiti u modernizaciju željeznice, revitalizaciju 800 km magistralnih puteva i izgradnju brzih saobraćajnica, koje bi na kvalitetan način povezale Crnu Goru, kako unutar svojih granica - tako i sa okruženjem.

Auto put Bar – Boljari treba graditi poslije potpunih analiza, pripreme cjelokupne dokumentacije i uz saglasnost Italije, Srbije, Mađarske i Rumunije i korišćenja evropskih finansijskih fondova. Učešće domaćeg znanja,  operative i proizvođača opreme, treba da bude dominantno pri izgradnji auto puta i realizaciji ovog projekta, zaključeno je na današnjem sastanku.

Na kraju sastanka je izražena spremnost i volja da se i ubuduće obostrano ulažu maksimalni napori za unapređenje biletaralnih odnosa i produbljivanje saradnje u svim oblastima.