Odštampajte ovu stranicu
petak, 10. oktobar 2014. 16:20

Potpredsjednik Mustafić razgovarao sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, razgovarao je  danas sa Seržom Bramercom, glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu .

Potpredsjednik Mustafić je ukazao da Crna Gora posvećena ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza i da je, u tom kontekstu, uspostavljena puna saradnja njenih institucija sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, kao i sa institucijama državama u okruženju u predmetima ratnih zločina.

Mustafić je, takođe, iskazao zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma državnog tužioca Crne Gore sa tužilaštvima  Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije o saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala, uključujući i predmete ratnih zločina.

Mustafić je kazao  da  Skupština Crne Gore, u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano radi na zakonskim rješenjima koji će unaprijediti  vladavinu prava i obezbijediti punu nezavisnost sudstva i tužilaštva, čemu su poseban doprinos dale i izmjene Ustava oko kojih je postignut visok nivo političkog konsenzusa. On je ukazao i na to - da je nedavni izbor vrhovnog državnog tužioca u Parlamentu još jedan važan korak ka jačanju kapaciteta sudske i tužilačke vlasti.

Mustafić je dodao da je potrebno i dalje  unaprijeđivati zakonodavni okvir za reformu pravosudnog sistema, kako bi se postigla njegova puna efikasnost, nezavisnost i objektivnost u svim oblastima.

Potpredsjednik je istakao i važnost saradnje nadležnih institucija  sa Međunarodnim krivičnim sudom, posebno u dijelu potpunog sudskog procesuiranja ratnih zločina  koji su se desili u Crnoj Gori ili nad  njenim građanima, u cilju punog institucionalnog suočavanja  sa prošlošću.

Glavni tužilac  Serž Bramerc, izrazio je zadovoljstvo saradnjom Međunarodnog krivičnog suda sa nadležnim institucijama u Crnoj Gori, kao i spremnošću  da se ona unpređuje  u svim oblastima koji su značajni za uspješno procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Razmjenjena su mišljenja i o daljim zakonodavnim reformama u Crnoj Gori, te o ulozi Parlamenta u donošenju zakonskih rješenja koja će značiti punu vladavinu prava u svim oblastima. 

Galerija slika