Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 10. oktobar 2014. 16:20

Potpredsjednik Mustafić razgovarao sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, razgovarao je  danas sa Seržom Bramercom, glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Hagu .

Potpredsjednik Mustafić je ukazao da Crna Gora posvećena ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza i da je, u tom kontekstu, uspostavljena puna saradnja njenih institucija sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, kao i sa institucijama državama u okruženju u predmetima ratnih zločina.

Mustafić je, takođe, iskazao zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma državnog tužioca Crne Gore sa tužilaštvima  Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije o saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala, uključujući i predmete ratnih zločina.

Mustafić je kazao  da  Skupština Crne Gore, u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano radi na zakonskim rješenjima koji će unaprijediti  vladavinu prava i obezbijediti punu nezavisnost sudstva i tužilaštva, čemu su poseban doprinos dale i izmjene Ustava oko kojih je postignut visok nivo političkog konsenzusa. On je ukazao i na to - da je nedavni izbor vrhovnog državnog tužioca u Parlamentu još jedan važan korak ka jačanju kapaciteta sudske i tužilačke vlasti.

Mustafić je dodao da je potrebno i dalje  unaprijeđivati zakonodavni okvir za reformu pravosudnog sistema, kako bi se postigla njegova puna efikasnost, nezavisnost i objektivnost u svim oblastima.

Potpredsjednik je istakao i važnost saradnje nadležnih institucija  sa Međunarodnim krivičnim sudom, posebno u dijelu potpunog sudskog procesuiranja ratnih zločina  koji su se desili u Crnoj Gori ili nad  njenim građanima, u cilju punog institucionalnog suočavanja  sa prošlošću.

Glavni tužilac  Serž Bramerc, izrazio je zadovoljstvo saradnjom Međunarodnog krivičnog suda sa nadležnim institucijama u Crnoj Gori, kao i spremnošću  da se ona unpređuje  u svim oblastima koji su značajni za uspješno procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Razmjenjena su mišljenja i o daljim zakonodavnim reformama u Crnoj Gori, te o ulozi Parlamenta u donošenju zakonskih rješenja koja će značiti punu vladavinu prava u svim oblastima.