Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 20. maj 2015. 15:53

Potpredśednik Skupštine Branko Radulović primio potpredśednika poljskog Sejma Jerži Venderliha

Potpredśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović primio je danas u zvaničnu pośetu potpredśednika poljskog Sejma, gospodina Jerži Venderliha. Ovom prilikom dvojica potpredśednika razgovarali su o političkoj, socio-ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji u Evropskoj uniji, Poljskoj i Crnoj Gori, kao i o politici proširenja EU i integracionim kapacitetima Crne Gore.

Potpredśednik Venderlih je podržao spremnost Crne Gore da nastavi putem evroatlantskih integracija i istakao da je za veću podršku građana članstvu Crne Gore u NATO potrebno vođenje otvorenog dijaloga. U dijelu razgovora koji se odnosio na ekonomsku situaciju u Poljskoj, potpredśednik Venderlih je naglasio da je najveća pažnja usmjerena na tri oblasti: infrastrukturu, zaštitu životne sredine i unaprijeđenje lokalne samouprave. Posebno je naglasio da Poljska spada među tri od 28 zemalja EU sa najboljim razvojem po BDP, koji počiva prije svega kao posljedica velikog ulaganja u nauku, istraživanje i povezivanje naučnog rada sa ekonomijom. Potpredśednik Venderlih smatra da euro zona treba da opstane na jasnim Mastrihtškim kriterijumima gdje bi se poštovao dozvoljeni deficit i iznos javnog duga. Takođe smatra da evropske institucije treba reformisati kako bi EU bila što aktivnija i efikasnija. Na taj način EU će postati savez država koji će omogućiti vladavinu prava i socio-ekonomskog blagostanja.

Tokom sastanka potpredśednik Radulović je pohvalio primjer dugogodišnjeg razvoja Poljske kroz izgradnju infrastrukture uz korišćenje domaće operative, model ekonomskog razvoja i želje da se uvrsti među razvijenim zemljama svijeta. Takođe, pohvalio je i inteligentni razvoj kroz podsticanje inovacija u ekonomiji, kao i veze između nauke, proizvodnje i investicija u energetskom sektoru Poljske. Potpredśednik Radulović je posebno istakao poljski primjer u oblasti zaštite nekretnina i poljoprivrednog zemljišta, gdje je Poljska tokom primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pregovaračke platforme pristupanja EU izdejstovala prelazni period od 13 godina. Po pitanju stanja u EU, potpredśednik Radulović je naglasio da EU nema efikasan i principijelan odnos prema zemljama kandidatima za članstvo u EU i da proces integracija nije samo stvar ispunjenja zadatih uslova već i geopolitičke situacije i odnosa snaga velikih sila.

Potpredśednik Radulović je upoznao potpredśednika Poljskog Sejma sa  trenutnom političkom i socio-ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, kao i sa aktivnostima koje će Demokratski front preduzeti sa ciljem da država izađe iz duboke sveopšte krize u kojoj se nalazi. Takođe, potpredśednik Radulović je naglasio da je formiranje prelazne Vlade u cilju održavanja prvih slobodnih izbora bila optimalna inicijativa koja je pokrennuta u Parlamentu i da su protesti jedino preostalo rješenje nakon odbijanja predloga od strane vladajuće koalicije. Potpredśednik Radulović je upozorio i na stanje u Makedoniji kazavši da nakon nemilih događaja u Kumanovu, EU i SAD posebno moraju da obrate pažnju na političku i bezbjednosnu situaciju na Balkanu.

Galerija slika