Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 20. maj 2015. 15:53

Potpredśednik Skupštine Branko Radulović primio potpredśednika poljskog Sejma Jerži Venderliha

Potpredśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović primio je danas u zvaničnu pośetu potpredśednika poljskog Sejma, gospodina Jerži Venderliha. Ovom prilikom dvojica potpredśednika razgovarali su o političkoj, socio-ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji u Evropskoj uniji, Poljskoj i Crnoj Gori, kao i o politici proširenja EU i integracionim kapacitetima Crne Gore.

Potpredśednik Venderlih je podržao spremnost Crne Gore da nastavi putem evroatlantskih integracija i istakao da je za veću podršku građana članstvu Crne Gore u NATO potrebno vođenje otvorenog dijaloga. U dijelu razgovora koji se odnosio na ekonomsku situaciju u Poljskoj, potpredśednik Venderlih je naglasio da je najveća pažnja usmjerena na tri oblasti: infrastrukturu, zaštitu životne sredine i unaprijeđenje lokalne samouprave. Posebno je naglasio da Poljska spada među tri od 28 zemalja EU sa najboljim razvojem po BDP, koji počiva prije svega kao posljedica velikog ulaganja u nauku, istraživanje i povezivanje naučnog rada sa ekonomijom. Potpredśednik Venderlih smatra da euro zona treba da opstane na jasnim Mastrihtškim kriterijumima gdje bi se poštovao dozvoljeni deficit i iznos javnog duga. Takođe smatra da evropske institucije treba reformisati kako bi EU bila što aktivnija i efikasnija. Na taj način EU će postati savez država koji će omogućiti vladavinu prava i socio-ekonomskog blagostanja.

Tokom sastanka potpredśednik Radulović je pohvalio primjer dugogodišnjeg razvoja Poljske kroz izgradnju infrastrukture uz korišćenje domaće operative, model ekonomskog razvoja i želje da se uvrsti među razvijenim zemljama svijeta. Takođe, pohvalio je i inteligentni razvoj kroz podsticanje inovacija u ekonomiji, kao i veze između nauke, proizvodnje i investicija u energetskom sektoru Poljske. Potpredśednik Radulović je posebno istakao poljski primjer u oblasti zaštite nekretnina i poljoprivrednog zemljišta, gdje je Poljska tokom primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pregovaračke platforme pristupanja EU izdejstovala prelazni period od 13 godina. Po pitanju stanja u EU, potpredśednik Radulović je naglasio da EU nema efikasan i principijelan odnos prema zemljama kandidatima za članstvo u EU i da proces integracija nije samo stvar ispunjenja zadatih uslova već i geopolitičke situacije i odnosa snaga velikih sila.

Potpredśednik Radulović je upoznao potpredśednika Poljskog Sejma sa  trenutnom političkom i socio-ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, kao i sa aktivnostima koje će Demokratski front preduzeti sa ciljem da država izađe iz duboke sveopšte krize u kojoj se nalazi. Takođe, potpredśednik Radulović je naglasio da je formiranje prelazne Vlade u cilju održavanja prvih slobodnih izbora bila optimalna inicijativa koja je pokrennuta u Parlamentu i da su protesti jedino preostalo rješenje nakon odbijanja predloga od strane vladajuće koalicije. Potpredśednik Radulović je upozorio i na stanje u Makedoniji kazavši da nakon nemilih događaja u Kumanovu, EU i SAD posebno moraju da obrate pažnju na političku i bezbjednosnu situaciju na Balkanu.