Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 18. jun 2015. 21:09

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić otvorio u Budvi Interparlamentarnu konferenciju

„Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Evropski parlament

U uvodnom obraćanju potpredsjednik Mustafić je podsjetio da je afirmacija principa jednakosti pred zakonom, kao temeljni postulat pravne države i vladavine prava, jedan od  prioritetnih zadataka Skupštine Crne  Gore. On je rekao da se o pravnoj sigurnosti, kao ni o pravnoj jednakosti ne može govoriti bez postojanja nezavisnosti sudstva koje predstavlja „završni kamen“ ustavno-demokratske države. Potpredsjednik je konstatovao da je postojanje nezavisnih i nepristrasnih sudova srce svakog pravosudnog sistema koji garantuje zaštitu ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima i dodao da Ustav, zakoni, pa i sama državna politika moraju osigurati postojanje nezavisne sudske vlasti. U prethodnom periodu učinjeni su brojni pomaci u oblasti reforme pravosuđa od kojih treba istaći: usvajanje amandmana na Ustav kojima se jača nezavisnost pravosuđa, unaprjeđenje transparentnosti rada sudova, smanjenje broja zaostalih sudskih predmeta i preduzimanje daljih koraka ka racionalizaciji mreže sudova, zaključio je potpredsjednik Mustafić.

Kopredsjedavajuća, zamjenica predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštiine Crne Gore Snežana Jonica, kazala je da je za Crnu Goru, kao državu koja se nalazi na evropskom putu, pitanje nezavisnog sudstva krucijalna tema u uspostavljanju visokih standarda na polju vladavine prava i jedan od glavnih uslova za adekvatnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Jonica je takođe rekla da su Strategijom reforme pravosuđa, posebno u pravcu jačanja nezavisnosti, samostalnosti, efikasnosti i dostupnosti pravosuđa, utvrđeni ciljevi dalje reforme što će, kako je naglasila, doprinijeti daljem uspostavljanju pravne sigurnosti i jačanju povjerenja građana u pravosudni sistem.

Kopredsjedavajuća, potpredsjednica Odbora Evropskog parlamenta za pravna pitanja Medi Delvo (Mady Delvaux) naglasila je da je pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema, sa istinski nezavisnim sudstvom, sastavni i suštinski dio Evropske unije, jer bez toga industrija, biznis i društvo ne mogu da napreduju, a strani investitori ne žele da ulažu svoj novac. Delvo je kazala da je zadovoljna rezultatima koje je Crna Gora u tom pogledu ostvarila i saglasila se sa stavom da je jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti i transparentnosti primarni cilj u sljedećem ciklusu reforme pravosuđa u Crnoj Gori.

U okviru rasprave o vladavini prava i nezavisnosti pravosuđa kao osnovnim kriterijumima za pristupanje EU istaknuta je neophodnost nastavka procesa reforme pravosuđa, kao temelj povjerenja građana u sudstvo.

U nastavku Konferencije bilo je riječi o modernizaciji pravosudnog sistema, uključujući i ePravdu, o reformama pravosudnog sistema u Hrvatskoj prije njenog pristupanja Uniji, kao i o obezbjeđivanju nezavisnosti, kvaliteta i efikasnosti pravosudnog sistema u zemljama u procesu pristupanja.

Interparlamentarna konferencija „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, biće nastavljena sjutra u 9 sati.

Galerija slika