Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 18. jun 2015. 21:09

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić otvorio u Budvi Interparlamentarnu konferenciju

„Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Evropski parlament

U uvodnom obraćanju potpredsjednik Mustafić je podsjetio da je afirmacija principa jednakosti pred zakonom, kao temeljni postulat pravne države i vladavine prava, jedan od  prioritetnih zadataka Skupštine Crne  Gore. On je rekao da se o pravnoj sigurnosti, kao ni o pravnoj jednakosti ne može govoriti bez postojanja nezavisnosti sudstva koje predstavlja „završni kamen“ ustavno-demokratske države. Potpredsjednik je konstatovao da je postojanje nezavisnih i nepristrasnih sudova srce svakog pravosudnog sistema koji garantuje zaštitu ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima i dodao da Ustav, zakoni, pa i sama državna politika moraju osigurati postojanje nezavisne sudske vlasti. U prethodnom periodu učinjeni su brojni pomaci u oblasti reforme pravosuđa od kojih treba istaći: usvajanje amandmana na Ustav kojima se jača nezavisnost pravosuđa, unaprjeđenje transparentnosti rada sudova, smanjenje broja zaostalih sudskih predmeta i preduzimanje daljih koraka ka racionalizaciji mreže sudova, zaključio je potpredsjednik Mustafić.

Kopredsjedavajuća, zamjenica predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštiine Crne Gore Snežana Jonica, kazala je da je za Crnu Goru, kao državu koja se nalazi na evropskom putu, pitanje nezavisnog sudstva krucijalna tema u uspostavljanju visokih standarda na polju vladavine prava i jedan od glavnih uslova za adekvatnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Jonica je takođe rekla da su Strategijom reforme pravosuđa, posebno u pravcu jačanja nezavisnosti, samostalnosti, efikasnosti i dostupnosti pravosuđa, utvrđeni ciljevi dalje reforme što će, kako je naglasila, doprinijeti daljem uspostavljanju pravne sigurnosti i jačanju povjerenja građana u pravosudni sistem.

Kopredsjedavajuća, potpredsjednica Odbora Evropskog parlamenta za pravna pitanja Medi Delvo (Mady Delvaux) naglasila je da je pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema, sa istinski nezavisnim sudstvom, sastavni i suštinski dio Evropske unije, jer bez toga industrija, biznis i društvo ne mogu da napreduju, a strani investitori ne žele da ulažu svoj novac. Delvo je kazala da je zadovoljna rezultatima koje je Crna Gora u tom pogledu ostvarila i saglasila se sa stavom da je jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti i transparentnosti primarni cilj u sljedećem ciklusu reforme pravosuđa u Crnoj Gori.

U okviru rasprave o vladavini prava i nezavisnosti pravosuđa kao osnovnim kriterijumima za pristupanje EU istaknuta je neophodnost nastavka procesa reforme pravosuđa, kao temelj povjerenja građana u sudstvo.

U nastavku Konferencije bilo je riječi o modernizaciji pravosudnog sistema, uključujući i ePravdu, o reformama pravosudnog sistema u Hrvatskoj prije njenog pristupanja Uniji, kao i o obezbjeđivanju nezavisnosti, kvaliteta i efikasnosti pravosudnog sistema u zemljama u procesu pristupanja.

Interparlamentarna konferencija „Na putu ka nezavisnom i savremenom sudskom sistemu u zemljama u procesu pristupanja“, biće nastavljena sjutra u 9 sati.