Odštampajte ovu stranicu
utorak, 01. septembar 2015. 18:58

Potpredśednik Simović primio delegaciju Bundestaga

Dat osvrt na dosadašnju saradnju u brojnim oblastima i najavljene inicijative unapređenja saradnje

Potpredśednik Skupštine Crne Gore, Milutin Simović, sastao se danas sa poslanikom njemačkog Bundestaga Ulrihom Pecoldom (Ulrich Petzold) i rukovodiocem službe za naučno istraživački rad u Bundestagu Guidom Hajnenom (Guido Heinen). Sastanku je prisustvovao i Uve Merkoter (Uwe Meerkotter), zamjenik ambasadora Njemačke u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Simović istakao je da je ovo dobra prilika da se gosti upoznaju sa aktuelnom političko-ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, dostignućima na evropskom i evroatlantskom putu, a istovremeno izrazio zahvalnost na ukupnoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u razvoju demokratije i tokom brojnih ekonomskih izazova kroz koje je prošla Crna Gora i koji su ispred nje. Ukazano je i na dinamiku i kvalitet NATO integracija kroz činjenicu da se Crna Gora nalazi u procesu intenziviranih i fokusiranih razgovora sa našim NATO partnerima u četiri ključne oblasti.

Poslanik Petzold je smatra da je najbolji model za podršku crnogorskom društvu edukacija mladih ljudi. Ove aktivnosti njemački Bundestag sprovodi putem programa medjunarodnih parlamentarnih stipendija (IPS), u kojem učešće uzimaju i predstavnici Crne Gore. Pored toga, poslanik je najavio i programe stipendiranja mladih ljudi za studije u Njemačkoj, nakon čega bi oni radili u Crnoj Gori i time dali doprinos razvoju Crne Gore. Kao vid doprinosa privrednoj saradnji dvije države poslanik Petzold je najavio i otvaranje predstavništva njemačke Privredne komore u Crnoj Gori.

Po riječima potpredsjednika Simovića garancija za prosperitet Crne Gore i regiona je razvoj. Značajnu podršku na tom putu pružiće regionalna inicijativa Berlinski proces, iniciran od strane njemačke kancelarke Angele Merkel.

 

Galerija slika