Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. septembar 2015. 18:58

Potpredśednik Simović primio delegaciju Bundestaga

Dat osvrt na dosadašnju saradnju u brojnim oblastima i najavljene inicijative unapređenja saradnje

Potpredśednik Skupštine Crne Gore, Milutin Simović, sastao se danas sa poslanikom njemačkog Bundestaga Ulrihom Pecoldom (Ulrich Petzold) i rukovodiocem službe za naučno istraživački rad u Bundestagu Guidom Hajnenom (Guido Heinen). Sastanku je prisustvovao i Uve Merkoter (Uwe Meerkotter), zamjenik ambasadora Njemačke u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Simović istakao je da je ovo dobra prilika da se gosti upoznaju sa aktuelnom političko-ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, dostignućima na evropskom i evroatlantskom putu, a istovremeno izrazio zahvalnost na ukupnoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u razvoju demokratije i tokom brojnih ekonomskih izazova kroz koje je prošla Crna Gora i koji su ispred nje. Ukazano je i na dinamiku i kvalitet NATO integracija kroz činjenicu da se Crna Gora nalazi u procesu intenziviranih i fokusiranih razgovora sa našim NATO partnerima u četiri ključne oblasti.

Poslanik Petzold je smatra da je najbolji model za podršku crnogorskom društvu edukacija mladih ljudi. Ove aktivnosti njemački Bundestag sprovodi putem programa medjunarodnih parlamentarnih stipendija (IPS), u kojem učešće uzimaju i predstavnici Crne Gore. Pored toga, poslanik je najavio i programe stipendiranja mladih ljudi za studije u Njemačkoj, nakon čega bi oni radili u Crnoj Gori i time dali doprinos razvoju Crne Gore. Kao vid doprinosa privrednoj saradnji dvije države poslanik Petzold je najavio i otvaranje predstavništva njemačke Privredne komore u Crnoj Gori.

Po riječima potpredsjednika Simovića garancija za prosperitet Crne Gore i regiona je razvoj. Značajnu podršku na tom putu pružiće regionalna inicijativa Berlinski proces, iniciran od strane njemačke kancelarke Angele Merkel.