Odštampajte ovu stranicu
utorak, 12. januar 2016. 14:53

Održana konstitutivna sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije

U prisustvu potpredsjednika Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića, danas je konstituisan novi saziv Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Potpredsjednik Mustafić, koji je bio domaćin konstitutivne sjednice je u ime Skupštine Crne Gore kazao - da je Savjet za građansku kontrolu rada policije u prethodnom periodu svojim aktivnim učešćem u postupku nadzora nad zakonitošću rada u određenom broju slučajeva (npr. protest u Podgorici) dao značajan doprinos i objektivan sud, te istim unaprijedio rad u predmetnoj oblasti i doprinio podizanju nivoa povjeranja građana u policijski servis.
- Držim da je povjerenje veoma važno i nije ga lako unaprijediti imajući u vidu neke ranije periode, kada je policija bila zloupotrijebljena, posebno kada su u pitanju pripadnici manjinskih zajednica, naveo je Mustafić.
Potpredjednik Skupštine Crne Gore se osvrnuo i na težnje savremenih demokratskih zajednica na ovom planu.
- Želio bih istaći i činjenicu da su tendencije savremenih demokratskih društava - obezbjeđenje djelotvorne uloge državnih organa i tijela i efektivno vršenje svih oblika nadzora nad radom policije, što su u našem sistemu parlamentarna, civilna i unutrašnja kontrola, a ta činjenica je od posebnog značaja za Crnu Goru, državu koja ide putem evroatlantskih integracija, kazao je Mustafić.
U ime članova Savjeta se obratio mr Saša Zeković, koji je naglasio da je ovo nezavisno nadzorno tijelo dalo značajan doprinos unaprjeđenju povjerenja javnosti u rad policije i veću transparentnost rada, posebno u kontekstu rasvjetljavanja pojedinačnih incidenata i prekoračenja u primjeni policijskih ovlašćenja.
- U predhodnom periodu svojim zaključcima i preporukama Savjet je dao doprinos i smjernice u dugoročnom povećanju učešća pripadnika manjinskih naroda u policiji, kazao je Zeković.

Galerija slika