Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 12. januar 2016. 14:53

Održana konstitutivna sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije

U prisustvu potpredsjednika Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića, danas je konstituisan novi saziv Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Potpredsjednik Mustafić, koji je bio domaćin konstitutivne sjednice je u ime Skupštine Crne Gore kazao - da je Savjet za građansku kontrolu rada policije u prethodnom periodu svojim aktivnim učešćem u postupku nadzora nad zakonitošću rada u određenom broju slučajeva (npr. protest u Podgorici) dao značajan doprinos i objektivan sud, te istim unaprijedio rad u predmetnoj oblasti i doprinio podizanju nivoa povjeranja građana u policijski servis.
- Držim da je povjerenje veoma važno i nije ga lako unaprijediti imajući u vidu neke ranije periode, kada je policija bila zloupotrijebljena, posebno kada su u pitanju pripadnici manjinskih zajednica, naveo je Mustafić.
Potpredjednik Skupštine Crne Gore se osvrnuo i na težnje savremenih demokratskih zajednica na ovom planu.
- Želio bih istaći i činjenicu da su tendencije savremenih demokratskih društava - obezbjeđenje djelotvorne uloge državnih organa i tijela i efektivno vršenje svih oblika nadzora nad radom policije, što su u našem sistemu parlamentarna, civilna i unutrašnja kontrola, a ta činjenica je od posebnog značaja za Crnu Goru, državu koja ide putem evroatlantskih integracija, kazao je Mustafić.
U ime članova Savjeta se obratio mr Saša Zeković, koji je naglasio da je ovo nezavisno nadzorno tijelo dalo značajan doprinos unaprjeđenju povjerenja javnosti u rad policije i veću transparentnost rada, posebno u kontekstu rasvjetljavanja pojedinačnih incidenata i prekoračenja u primjeni policijskih ovlašćenja.
- U predhodnom periodu svojim zaključcima i preporukama Savjet je dao doprinos i smjernice u dugoročnom povećanju učešća pripadnika manjinskih naroda u policiji, kazao je Zeković.