Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 04. februar 2016. 12:36

Potpredsjednik Mustafić prvog dana boravka u SAD-u imao niz susreta

Mustafić u Stejt departmentu: „NATO pozivnica veliki korak, podrška  reformama i  dijalogu“

Dobijanje NATO pozivnice je veliki  korak za Crnu Goru i  značajan za buduće procese u jačanju  stabilnosti regiona, ali je neophodno nastaviti sa daljim reformama u društvu, jačanjem  vladavine prava i snaženjem  političkog dijaloga – ocijenjeno je prilikom sureta  potpredsjendika Skupštine Sulja Mustafića sa zvaničnicima Stejt departmaenta u Vašingtonu.

Potpredsjednik Mustafić je ukazao na značaj partnerskih odnosa, i zahvalio za podršku SAD-a u NATO integracijama i demokratizaciji društva.

Direktor Jazgerdi je ukazao na  otvorenost  za dalju saradnju, punu podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u daljim reformama i integrativnim procesima.

Tokom razgovora sa direktorom  Biroa za demokratiju  i  ljudska prava , Filom Kaplanom i Dejvidom Mejerom, šefom odsjeka  za Crnu Goru,  ukazano je da su vidljivi ostvareni  rezultati  u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, ali da je potrebno još  dosta raditi kako bi se donešeni zakoni u potpunosti implementirali. Ocijenjeno je da je Crna Gora očuvala stabilnost i multinacionalni sklad, ali je potrebno sa posebnom pažnjom  raditi na jačanju institucija zaštite manjina, većoj integraciji u društvene procese i ekonomskim ulaganjima  u sredinama u kojima žive pripadnici manjinskih naroda. Takođe, ukazano je na potrebu za jačanjem vladavine prava  i efikasnijom  borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, na svim društvenim nivoima.

U Zavodu za političko-vojna pitanja , Mustafić je razgovarao sa direktorom Džo Mensom i Erikom Simon, sefom odsjeka  za Crnu Goru o jačanju dalje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti. Ocijenjeno je da je dostignuti nivo partnerskih  odnosa  potvrđen dobrom saradnjom u obuci i opremanju Vojske Crne Gore, učešćem u zajedničkim savezničkim misijama i ukupnim napredovanjem Crne Gore u evroatlanskim  integracijama.

Mustafić je u Državnom zavodu za borbu protiv terorizma razgovarao sa Markom Normanom direktorom odjela za Balkan o unaprjeđenju koordiniranog i partnerskog  djelovanja u cilju efikasnije borbe protiv globalnog problema  terorizma.

Tokom boravka u Stejt departmentu,  potpredsjednik Mustafić se susreo i  sa specijalnim koordinatorom Biroa za globalnu kriminalistiku Todom Bučvaldom i razgovarao  o pitanjima vezanim za procesuranje ratnih zločina na Balkanu.

Sastancima u Stejt departmentu prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović.

Potpredsjednik Mustafić, na poziv članova Kongresa, u Vašingtonu  prisustvuje  svečanoj ceremoniji Nacionalnog molitvenog doručka, čiji je domaćin  američki predsjednik Barak Obama.

Mustafić će narednih dana u Njujorku i Čikagu, imati  i susrete sa predstavnicima organizacija iseljenika iz Crne Gore.

Galerija slika