Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 04. februar 2016. 12:36

Potpredsjednik Mustafić prvog dana boravka u SAD-u imao niz susreta

Mustafić u Stejt departmentu: „NATO pozivnica veliki korak, podrška  reformama i  dijalogu“

Dobijanje NATO pozivnice je veliki  korak za Crnu Goru i  značajan za buduće procese u jačanju  stabilnosti regiona, ali je neophodno nastaviti sa daljim reformama u društvu, jačanjem  vladavine prava i snaženjem  političkog dijaloga – ocijenjeno je prilikom sureta  potpredsjendika Skupštine Sulja Mustafića sa zvaničnicima Stejt departmaenta u Vašingtonu.

Potpredsjednik Mustafić je ukazao na značaj partnerskih odnosa, i zahvalio za podršku SAD-a u NATO integracijama i demokratizaciji društva.

Direktor Jazgerdi je ukazao na  otvorenost  za dalju saradnju, punu podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u daljim reformama i integrativnim procesima.

Tokom razgovora sa direktorom  Biroa za demokratiju  i  ljudska prava , Filom Kaplanom i Dejvidom Mejerom, šefom odsjeka  za Crnu Goru,  ukazano je da su vidljivi ostvareni  rezultati  u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, ali da je potrebno još  dosta raditi kako bi se donešeni zakoni u potpunosti implementirali. Ocijenjeno je da je Crna Gora očuvala stabilnost i multinacionalni sklad, ali je potrebno sa posebnom pažnjom  raditi na jačanju institucija zaštite manjina, većoj integraciji u društvene procese i ekonomskim ulaganjima  u sredinama u kojima žive pripadnici manjinskih naroda. Takođe, ukazano je na potrebu za jačanjem vladavine prava  i efikasnijom  borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, na svim društvenim nivoima.

U Zavodu za političko-vojna pitanja , Mustafić je razgovarao sa direktorom Džo Mensom i Erikom Simon, sefom odsjeka  za Crnu Goru o jačanju dalje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti. Ocijenjeno je da je dostignuti nivo partnerskih  odnosa  potvrđen dobrom saradnjom u obuci i opremanju Vojske Crne Gore, učešćem u zajedničkim savezničkim misijama i ukupnim napredovanjem Crne Gore u evroatlanskim  integracijama.

Mustafić je u Državnom zavodu za borbu protiv terorizma razgovarao sa Markom Normanom direktorom odjela za Balkan o unaprjeđenju koordiniranog i partnerskog  djelovanja u cilju efikasnije borbe protiv globalnog problema  terorizma.

Tokom boravka u Stejt departmentu,  potpredsjednik Mustafić se susreo i  sa specijalnim koordinatorom Biroa za globalnu kriminalistiku Todom Bučvaldom i razgovarao  o pitanjima vezanim za procesuranje ratnih zločina na Balkanu.

Sastancima u Stejt departmentu prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović.

Potpredsjednik Mustafić, na poziv članova Kongresa, u Vašingtonu  prisustvuje  svečanoj ceremoniji Nacionalnog molitvenog doručka, čiji je domaćin  američki predsjednik Barak Obama.

Mustafić će narednih dana u Njujorku i Čikagu, imati  i susrete sa predstavnicima organizacija iseljenika iz Crne Gore.