Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 27. jul 2016. 20:31

Pajović se sastao sa čelnicima Glavnog grada

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao se danas sa predśednikom Skupštine Glavnog grada Đorđem Suhihom i gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem.

Cilj pośete bio je upoznavanje sa aktivnostima Glavnog grada kao i implementacija Sporazuma o saradnji Skupštine Crne Gore i Zajednice opština.

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović zahvalio se na  današnjem gostoprimstvu,  i istakao je da Glavni grad i državni parlament nastavljaju ono što je postavljeno kao  temelj  dobre saradnje kroz Memorandum Zajednice opština i državnog parlamenta.

- Izdizanje saradnje na nivo koji omogućava bolju efikasnost i lokalnih parlamenata i državnog parlamenta, uz naravno  veliku odgovornost svih, je cilj kome svi težimo, istakao je Pajović.

Pajović je takođe naglasio da državne institucije moraju biti otvorene za građane, saslušati njihove probleme, a onda rješavati konkretne probleme shodno mogućnostima. Poboljšanje životnog standarda i života građana je cilj svih nas, dodao je on.

Dolazak predśednika državnog parlamenta u pośetu lokalnim parlamentima je nešto što ranije nije bila praksa.

- Jedan od osnovnih postulata demokratije, ako hoćete i pravila u Evropi, jeste da sve kreće od građana, i lokalne samouprave ka državnim organima. Zato je ova pośeta danas, a i sve naredne u cilju ispunjavanja standarda u procesima evropskih integracija Crne Gore,  zaključio je Pajović.

Sagovornici su istakli značaj intenziviranja saradnje između Glavnog grada i Skupštine Crne Gore i ocijenili da ta saradnja u narednom periodu treba da bude nastavljena, kako bi se na svim nivoima stvarali uslovi za veći kvalitet života građana.

U tom smislu, naglašena je važnost nekoliko zakona koji su već u skupštinskoj proceduri. Kako bi ti zakoni imali najbolju primjenu u praksi i kako bi mogli da obezbijede efikasno postupanje službi i organa u korist institucija sistema i svih građana Podgorice i Crne Gore, potrebna je snažnija saradnja državnih i lokalnih parlamenata.

Na sastanku je dogovoreno  da u procesu usvajanja zakonskih rješenja, stručne službe i organi Glavnog grada, budu značajnije konsultovani kroz davanje određenih sugestija i zapažanja sa nivoa lokalne samouprave, u cilju izrade što kvalitetnijih zakonskih rješenja, koja će biti moguće u potpunosti implementirati.

 

Galerija slika