Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 27. jul 2016. 20:31

Pajović se sastao sa čelnicima Glavnog grada

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao se danas sa predśednikom Skupštine Glavnog grada Đorđem Suhihom i gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem.

Cilj pośete bio je upoznavanje sa aktivnostima Glavnog grada kao i implementacija Sporazuma o saradnji Skupštine Crne Gore i Zajednice opština.

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović zahvalio se na  današnjem gostoprimstvu,  i istakao je da Glavni grad i državni parlament nastavljaju ono što je postavljeno kao  temelj  dobre saradnje kroz Memorandum Zajednice opština i državnog parlamenta.

- Izdizanje saradnje na nivo koji omogućava bolju efikasnost i lokalnih parlamenata i državnog parlamenta, uz naravno  veliku odgovornost svih, je cilj kome svi težimo, istakao je Pajović.

Pajović je takođe naglasio da državne institucije moraju biti otvorene za građane, saslušati njihove probleme, a onda rješavati konkretne probleme shodno mogućnostima. Poboljšanje životnog standarda i života građana je cilj svih nas, dodao je on.

Dolazak predśednika državnog parlamenta u pośetu lokalnim parlamentima je nešto što ranije nije bila praksa.

- Jedan od osnovnih postulata demokratije, ako hoćete i pravila u Evropi, jeste da sve kreće od građana, i lokalne samouprave ka državnim organima. Zato je ova pośeta danas, a i sve naredne u cilju ispunjavanja standarda u procesima evropskih integracija Crne Gore,  zaključio je Pajović.

Sagovornici su istakli značaj intenziviranja saradnje između Glavnog grada i Skupštine Crne Gore i ocijenili da ta saradnja u narednom periodu treba da bude nastavljena, kako bi se na svim nivoima stvarali uslovi za veći kvalitet života građana.

U tom smislu, naglašena je važnost nekoliko zakona koji su već u skupštinskoj proceduri. Kako bi ti zakoni imali najbolju primjenu u praksi i kako bi mogli da obezbijede efikasno postupanje službi i organa u korist institucija sistema i svih građana Podgorice i Crne Gore, potrebna je snažnija saradnja državnih i lokalnih parlamenata.

Na sastanku je dogovoreno  da u procesu usvajanja zakonskih rješenja, stručne službe i organi Glavnog grada, budu značajnije konsultovani kroz davanje određenih sugestija i zapažanja sa nivoa lokalne samouprave, u cilju izrade što kvalitetnijih zakonskih rješenja, koja će biti moguće u potpunosti implementirati.