Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 18. avgust 2016. 16:45

Država snažno da podrži održivo korišćenje parka prirode

Prva pośeta predśednika Skupštine Crne Gore nakon gotovo dvije decenije, iskorišćena  za dogovor o modelima intenzivnije saradnje državnog i opštinskog parlamenta. 

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović tokom pośete Plužinama, sa predśednikom Opštine Mijuškom Bajagićem, predśednikom Skupštine opštine Milutinom Cicmilom i glavnim administratorom Vladimirom Kneževićem,  razgovarao je o modelima unapređenja saradnje, u okviru Sporazuma Skupštine Crne Gore i Zajednice opština. Bilo je, takođe i riječi o nedavno usvojenom setu zakona koji se tiču lokalnih samouprava. 

Rukovodstvo Plužina je upoznalo predśednika Parlamenta sa socijalno-ekonomskim prilikama u ovoj opštini, izazovima sa kojima se suočavaju, između ostalih, u oblasti energetike, šumske industrije, turizma. Predśednik Parlamenta je predložio institucionalnu pomoć u rješavanju problema, a zakonodavnu efikasnost moguće je povećati  većim korišćenjem kapaciteta Zajednice opština. Predśednik Pajović je podržao napore opštine Plužine u ostvarivanju prava na naknadu od EPCG, što bi značajno uvećalo opštinski budžet i razvojne mogućnosti.



U razgovoru sa direktorom Regionalnog parka prirode Piva Slobodanom Delićem, predśednik Skupštine Crne Gore je predložio niz konkretnih rješenja koja se tiču očuvanja prirodnih dobara ovog kraja. Dat je predlog o povezivanju sa civilnim sektorom i organizacijama koje mogu pomoći stručno i finansijski, kako bi potencijali Regionalnog parka i evidentni rezultati postignuti u velikoj mjeri entuzijazmom zaposlenih, bili planski razvijani, održivo korišćeni i uz snažnu podršku države.



Radna pośeta Plužinama završena je obilaskom etno sela Montenegro - Brezna. Predśednik Parlamenta je iskazao uvjerenje da postoji više načina kojima država može i mora snažnije da podrži ovakve preduzetničke inicijative.



Susret sa čelnicima i drugim mještanima Plužina je utoliko značajniji, jer je po riječima domaćina,  ovo prva pośeta predśednika Skupštine Crne Gore Plužinama nakon gotovo dvije decenije.

 

VIDEO:

https://skupstina.erp4.me/index.php/s/kFJ7F9eATrTa8Rg

https://youtu.be/YOKEmKSku-8

 

Galerija slika