Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 18. avgust 2016. 16:45

Država snažno da podrži održivo korišćenje parka prirode

Prva pośeta predśednika Skupštine Crne Gore nakon gotovo dvije decenije, iskorišćena  za dogovor o modelima intenzivnije saradnje državnog i opštinskog parlamenta. 

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović tokom pośete Plužinama, sa predśednikom Opštine Mijuškom Bajagićem, predśednikom Skupštine opštine Milutinom Cicmilom i glavnim administratorom Vladimirom Kneževićem,  razgovarao je o modelima unapređenja saradnje, u okviru Sporazuma Skupštine Crne Gore i Zajednice opština. Bilo je, takođe i riječi o nedavno usvojenom setu zakona koji se tiču lokalnih samouprava. 

Rukovodstvo Plužina je upoznalo predśednika Parlamenta sa socijalno-ekonomskim prilikama u ovoj opštini, izazovima sa kojima se suočavaju, između ostalih, u oblasti energetike, šumske industrije, turizma. Predśednik Parlamenta je predložio institucionalnu pomoć u rješavanju problema, a zakonodavnu efikasnost moguće je povećati  većim korišćenjem kapaciteta Zajednice opština. Predśednik Pajović je podržao napore opštine Plužine u ostvarivanju prava na naknadu od EPCG, što bi značajno uvećalo opštinski budžet i razvojne mogućnosti.



U razgovoru sa direktorom Regionalnog parka prirode Piva Slobodanom Delićem, predśednik Skupštine Crne Gore je predložio niz konkretnih rješenja koja se tiču očuvanja prirodnih dobara ovog kraja. Dat je predlog o povezivanju sa civilnim sektorom i organizacijama koje mogu pomoći stručno i finansijski, kako bi potencijali Regionalnog parka i evidentni rezultati postignuti u velikoj mjeri entuzijazmom zaposlenih, bili planski razvijani, održivo korišćeni i uz snažnu podršku države.



Radna pośeta Plužinama završena je obilaskom etno sela Montenegro - Brezna. Predśednik Parlamenta je iskazao uvjerenje da postoji više načina kojima država može i mora snažnije da podrži ovakve preduzetničke inicijative.



Susret sa čelnicima i drugim mještanima Plužina je utoliko značajniji, jer je po riječima domaćina,  ovo prva pośeta predśednika Skupštine Crne Gore Plužinama nakon gotovo dvije decenije.

 

VIDEO:

https://skupstina.erp4.me/index.php/s/kFJ7F9eATrTa8Rg

https://youtu.be/YOKEmKSku-8