Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 31. avgust 2016. 14:15

Predśednik Pajović govorio na parlamentarnom sastanku zemalja Centralno-istočne Evrope

Varšava, 31. avgust 2016. godine

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović govorio je na parlamentarnom sastanku zemalja Centralno-istočne Evrope pod imenom ,,Solidarnost i suverenost'', na temu ,,Buđenje Evropske unije, regionalna saradnja u Centralnoj i Istočnoj Evropi":

- Jedna od najvećih vrijednosti Balkana i cijele Evrope je bogatstvo različitosti. Zato moramo solidarnost modernih društava, što je naša civilizacijska obaveza, nastaviti da nadograđujemo na snažnim temeljima principa ,,ujedinjeni u različitosti'' koji su postavljeni tokom osnivanja Evropske unije. Politika proširenja je strateška investicija u mir i bezbjednost Evrope, kao i najbolji argument u prilog vitalnosti Evropske unije. Stoga je od velike važnosti i za države u procesu proširenja, i za samu ideju širenja EU, činjenica da je jedan od prioriteta slovačkog predśedavanja upravo politika proširenja.

Crna Gora je pouzdan činilac stabilnosti u regionu. Posvećeni smo očuvanju i unapređenju dobrosuśedskih odnosa, a strateški cilj Crne Gore je učlanjenje u Evropsku uniju. Regionalna saradnja i dobrosuśedski odnosi čine suštinski dio procesa kretanja Crne Gore ka našem evropskom cilju. Kroz regionalnu saradnju, primjenjujući evropsku praksu saradnje, države praktično izražavaju jedinstvo i kompromis koji cijeli region približava EU, zaključio je na kraju svog izlaganja Darko Pajović.

 

Galerija slika