Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 31. avgust 2016. 14:15

Predśednik Pajović govorio na parlamentarnom sastanku zemalja Centralno-istočne Evrope

Varšava, 31. avgust 2016. godine

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović govorio je na parlamentarnom sastanku zemalja Centralno-istočne Evrope pod imenom ,,Solidarnost i suverenost'', na temu ,,Buđenje Evropske unije, regionalna saradnja u Centralnoj i Istočnoj Evropi":

- Jedna od najvećih vrijednosti Balkana i cijele Evrope je bogatstvo različitosti. Zato moramo solidarnost modernih društava, što je naša civilizacijska obaveza, nastaviti da nadograđujemo na snažnim temeljima principa ,,ujedinjeni u različitosti'' koji su postavljeni tokom osnivanja Evropske unije. Politika proširenja je strateška investicija u mir i bezbjednost Evrope, kao i najbolji argument u prilog vitalnosti Evropske unije. Stoga je od velike važnosti i za države u procesu proširenja, i za samu ideju širenja EU, činjenica da je jedan od prioriteta slovačkog predśedavanja upravo politika proširenja.

Crna Gora je pouzdan činilac stabilnosti u regionu. Posvećeni smo očuvanju i unapređenju dobrosuśedskih odnosa, a strateški cilj Crne Gore je učlanjenje u Evropsku uniju. Regionalna saradnja i dobrosuśedski odnosi čine suštinski dio procesa kretanja Crne Gore ka našem evropskom cilju. Kroz regionalnu saradnju, primjenjujući evropsku praksu saradnje, države praktično izražavaju jedinstvo i kompromis koji cijeli region približava EU, zaključio je na kraju svog izlaganja Darko Pajović.