Odštampajte ovu stranicu
srijeda, 12. oktobar 2016. 14:16

Predśednik Skupštine prisustvovao potpisivanju Protokola i uručivanju donacije Ambasade NR Kine

Pajović: Dronovima na efikasan način štitimo nacionalne parkove

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović prisustvovao je danas potpisivanju Protokola i uručivanju donacije Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, koja je posredstvom Skupštine Crne Gore obezbijeđena Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore. Donacija se sastoji od dronova i prateće opreme u vrijednosti od oko 35. 000 eura, a  koristiće se za potrebe službi zaštite Nacionalnih parkova i Ulcinjske solane. S obzirom na to da je suzbijanje nelegalnih aktivnosti jedan od glavnih izazova sa kojima se susreću zaštićena prirodna područja, donacija ambasade Kine u Podgorici je od izuzetnog značaja za Nacionalne parkove Crne Gore.

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović, čijim je angažovanjem obezbijeđena ova donacija,  rekao je da je učinjen značajan korak u zaštiti nacionalnih parkova na moderan i efikasan način.

 - Riječ je o nastavku kontinuirane pažnje koju Skupština poklanja zaštiti nacionalnih parkova Crne Gore. U cilju očuvanja prirodnih dobara naše zemlje, Skupština je izglasala set zakona koji se odnose na njihovu zaštitu, među kojima su Zakon o nacionalnim parkovima i Zakon o legalizaciji neformalnih objekata. Time smo, između ostalog, zakonski spriječili legalizaciju divlje izgrađenih  objekata u zoni zaštićenog prirodnog područja. Cilj nam je da se nacionalni parkovi najprije zakonski zaštite i spriječi njihova dalja devastacija, pa onda koriste na ekonomski održiv način.

Predśednik crnogorskog parlamenta je naglasio da ova vrijedna donacija predstavlja još jednu u nizu iskrenih poruka prijateljstva naroda Kine i Crne Gore i zahvalio ambasadoru Kine i njegovim saradnicima na angažovanju u zaštiti nacionalnih parkova naše zemlje.

Protokol o donaciji u prisustvu predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića i ambasadora NR Kine Cui Dživeia,  potpisali su politički savjetnik ambasade NR Kine u Crnoj Gori Džang Siang  i direktorica JPNPCG Azra Vuković. 

 

Galerija slika