Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 12. oktobar 2016. 14:16

Predśednik Skupštine prisustvovao potpisivanju Protokola i uručivanju donacije Ambasade NR Kine

Pajović: Dronovima na efikasan način štitimo nacionalne parkove

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović prisustvovao je danas potpisivanju Protokola i uručivanju donacije Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, koja je posredstvom Skupštine Crne Gore obezbijeđena Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore. Donacija se sastoji od dronova i prateće opreme u vrijednosti od oko 35. 000 eura, a  koristiće se za potrebe službi zaštite Nacionalnih parkova i Ulcinjske solane. S obzirom na to da je suzbijanje nelegalnih aktivnosti jedan od glavnih izazova sa kojima se susreću zaštićena prirodna područja, donacija ambasade Kine u Podgorici je od izuzetnog značaja za Nacionalne parkove Crne Gore.

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović, čijim je angažovanjem obezbijeđena ova donacija,  rekao je da je učinjen značajan korak u zaštiti nacionalnih parkova na moderan i efikasan način.

 - Riječ je o nastavku kontinuirane pažnje koju Skupština poklanja zaštiti nacionalnih parkova Crne Gore. U cilju očuvanja prirodnih dobara naše zemlje, Skupština je izglasala set zakona koji se odnose na njihovu zaštitu, među kojima su Zakon o nacionalnim parkovima i Zakon o legalizaciji neformalnih objekata. Time smo, između ostalog, zakonski spriječili legalizaciju divlje izgrađenih  objekata u zoni zaštićenog prirodnog područja. Cilj nam je da se nacionalni parkovi najprije zakonski zaštite i spriječi njihova dalja devastacija, pa onda koriste na ekonomski održiv način.

Predśednik crnogorskog parlamenta je naglasio da ova vrijedna donacija predstavlja još jednu u nizu iskrenih poruka prijateljstva naroda Kine i Crne Gore i zahvalio ambasadoru Kine i njegovim saradnicima na angažovanju u zaštiti nacionalnih parkova naše zemlje.

Protokol o donaciji u prisustvu predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića i ambasadora NR Kine Cui Dživeia,  potpisali su politički savjetnik ambasade NR Kine u Crnoj Gori Džang Siang  i direktorica JPNPCG Azra Vuković.