Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Tuesday, 30. June 2015. 10:38

UDZBENICI ZA CRNOGORSKU DIJASPORU "CRNA GORA MOJA POSTOJBINA"

U izdanju Centra za iseljenike iz štampe su nedavno izašli prvi udžbenici za crnogorsku dijasporu simboličnog naziva "Crna Gora moja postojbina". Radi se o tri udžbenika u okviru kojih su obrađeni sljedeći nastavni predmeti: crnogorski jezik, crnogorska književnost, istorija, geografija, muzika i baština Crne Gore. Autor udžbenika Crnogorski jezik je profesorica Lida Vukmanović Tabaš, autor udžbenika Crnogorska književnost je profesorica Nađa Durković; autori zbirnog udžbenika su Dragoje Đokić koji je pisao geografiju, Radovan Popović autor istorije CG; Petrica Duletić autor kulturne baštine i dr Slobodan Jerkov autor muzike u CG.Udžbenike su pisali iskusni pedagoški i prosvjetni stvaraoci, pred kojima je postavljen veoma težak zadatak da fleksibilnim pristupom zadovolje korisnike raznih uzrasta, znanja i predznanja, iz različitih socijalnih i nacionalnih sredina a da pritom svima njima osiguraju nužni temelj znanja o postojbini, odnosno zemlji porijekla - CRNOJ GORI.

Kako bi olakšali ovaj kompleksan zadatak našim autorima, ali i osigurali maksimalan kvalitet udžbenika, obogatili njihovu koncepciju i proširili njihov značaj, Centar je angažovao i afirmisane poznavaoce datih oblasti kao recenzente tekstova koji su svojim stručnim savjetima i naučnim blagoslovom stali iza svega napisanog u udžbenicima.

 

Trudili smo se da i kroz izbor autora i recenzenata maksimalno ispoštujemo i predstavimo Crnu Goru onakva kakva ona i jeste - heterogena, višenacionalna, multikulturalna i multikonfesionalna država.

 
 

Udžbenici su bogato tehnički opremljeni, obiluju mnoštvom izvanrednih likovnih rješenja - fotografija i ilustracija koje daju vizuelnu predstavu o pročitanom i učenje čine zanimljivijim i lakšim.

 
 

Udžbenike prate i nastavni programi. Programi maksimalno olakšavaju rad svakog nastavnika koji će u budućnosti izvoditi nastavu crnogorskoj dijaspori u insotranstvu. Rađeni su za svaki nastavni predmet pojedinačno i kao takvi su odobreni od strane Savjeta za opšte obrazovanje Crne Gore. Programima se utvrđuje sadržaj nastavnih predmeta, način izvođenja nastave, didaktičke preporuke, standardi i načini provjere znanja.

 
 

Programi su rađeni za različit fond časova u skladu sa budućom situacijom na terenu. Postoje 10-časovni i tridesetočasovni programi za sve nastavne predmete, osim za crnogorski jezik koji je rađen sa 70časovnim i 10 časovnim fondom. Program sa fondom od 70 časova realizovaće se u onim sredinama u kojima polaznici crnogorski jezik ne znaju ili ga nedovoljno znaju. Desetočasovni programi biće u upotrebi u onim sredinama u kojima polaznici vladaju jezikom.

 
 

Nastavni predmeti obrađeni u našim udžbenicima svojim kvalitetom i obimom odgovaraju programima koji ih prate, što je vrlo bitno za buduće izvođe nastave.

 

Udžbenici koje smo pripremili su namijenjeni Ljetnjoj školi jezika i kulture Crne Gore koju Centar za iseljenike tradicionalno organizuje već pet godina za redom i kroz koju je do sada prošlo oko 250 polaznika.

 
 

Medjutim, udžbenici imaju i širi značaj. Oni mogu poslužiti nastavnicima i učenicima dopunskih škola za djecu crnogorskih iseljenike i državljana Crne Gore, koji žive van njenih granica privremeno ili stalno, a žele putem dopunskog obrazovanja steći osnovne informacije o kulturnoj i društvenoj istoriji svoje domovine, odnosno zemlji svoga porijekla. Udžbenici takodje mogu poslužiti i svima drugima koji su zainteresovani za izučavanje Crne Gore, njene kulture, istorije, baštine i jezika.

 
 

Svi klubovi imaju pravo da se pismenim zahtjevom obrate Centru za besplatne primjerke udzbenika i programa ukoliko imaju namjeru da organizuju dopunsku nastavu u svojim prostorijama.

Više o udžbenicima