Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Tuesday, 30. June 2015. 10:42

KO JE KO U DIJASPORI CRNE GORE - NAUKA

Unapređenje odnosa sa našim iseljeništvom, u skladu sa zahtjevima Strategije saradnje sa dijasporom, stalni je prioritet Centra za iseljenike Crne Gore. Poslije Informatora za našu dijasporu, koji je imao za cilj da iseljeništvo informiše o mnogim pitanjima ekonomskog, društvenog, političkog i sveukupnog života u Crnoj Gori, pred vama je drugo izdanje u okviru ove biblioteke pod nazivom Ko je ko u dijaspori Crne Gore – nauka. Inicijativa za ovu knjigu proistekla je iz široko prihvaćenog stava da su udruženi ljudski, intelektualni i ukupni potencijali dijaspore i matice razvojna poluga Crne Gore.

Dobra koordinacija i upravljanje tim potencijalima bitna je pretpostavka daljeg društveno-ekonomskog prosperiteta Crne Gore, jer svaka zemlja, pogotovo danas u eri elektronskih komunikacija, može i mora računati na sve svoje ljude ma gdje se oni nalazili. Krenulo se od činjenice da je intelektualni kapital najveći resurs jedne zemlje i da je početna faza svakog upravljanja, upravo, informisanje. Svjetski trend u razvoju mnogih zemalja jeste da se intelektualni potencijali dijaspore ne koriste samo za razvoj zemlje boravka, već kroz proces, ovom vremenu imanentne, sveukupne komunikacije i za razvoj zemlje porijekla (brain circulation). Da bismo se uključili u takve trendove temelj svega jeste izrada publikacije ovakvog profila. Odlučili smo da objavimo knjigu sa relativno ograničenim brojem od devedeset doktora nauka i istraživača porijeklom iz Crne Gore, koji su ispunili neophodne kriterijume, bili dostupni i koji su se, na koncu, odazvali našem pozivu. Zato smo u planovima knjigu označili brojem jedan, očekujući da ovim izdanjem otvorimo prostor za publikovanje i drugih izdanja u ovoj ediciji, koje bi uključivale: ostale naučnike i istraživače, istaknute umjetnike, biznismene, sportiste... porijeklom iz Crne Gore. Naravno, posebnu pažnju bismo usmjerili na ažuriranje podataka u određenim intervalima. Sve ove aktivnosti u službi su opšte ideje: zajedništvo matice i dijaspore Crne Gore kroz emocijama protkan, ali interesno i racionalno utemeljen odnos obje strane koji je preduslov sveukupnog razvoja naše domovine. Očekujemo da će publikacija pomoći okupljanju intelektualnih potencijala Crne Gore, podstaći brojne kontakte i rezultirati raznim vidovima saradnje, pogotovo učešćem naučne dijaspore u domaćim naučno-istraživačkim projektima i usavršavanjem našeg naučnog podmlatka na prestižnim univerzitetima i institucijama u svijetu uz pomoć istaknutih naučnika iz dijaspore. Dugujemo veliku zahvalnost svim učesnicima u ovom projektu za izdvojeno vrijeme, dobru volju, pozitivnu energiju i strpljenje u procesu prikupljanja, obrade i autorizacije njihovih biografija. Napominjemo da su u publikaciji predstavljeni doktori nauka i istraživači lično poslali podatke o sebi i da su, stoga, odgovorni za tačnost ličnih i profesionalnih podataka. Pojedine podatke su samostalno selektirali (naučne i stručne reference), dok se u određenim slučajevima time bavio urednički tim ovog izdanja. U ovo izdanje nijesu uvršteni svi prijavljeni kandidati, jedan broj profesionalno djeluje u drugim oblastima (umjetnost, biznis), dok drugi nijesu blagovremeno dostavili potpune podatke. Svi oni će biti razmatrani prilikom publikovanja narednih izdanja. Pozivamo sve istraživače koji vode porijeklo iz Crne Gore, a sa kojima Centar nije došao u kontakt, da nam se jave kako bismo ih uvrstili u sljedeća izdanja i na taj način u Crnoj Gori otvorili prostor za našu pamet sa svih meridijana.

Prof. dr Milan Vukčević, direktor Centra za iseljenike