Skupština Crne Gore
Wednesday, 28. October 2015. 12:22

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovao svečanosti povodom Dana Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji

U organizaciji Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji održana je centralna manifestacija obilježavanja Dana ovog savjeta

Svečanosti je prisustvovao prof. dr Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Republici Srbiji, veliki broj članova ovog udruženja, predstavnici lokalnih samouprava, pokrajinskih i republičkih organa, predstavnici drugih nacionalnih savjeta i veliki broj ljudi iz kulturnog i javnog života Vojvodine.

Na svečanosti je ocijenjen jednogodišnji uspješan rad Nacionalnog savjeta kao krovne organizacije nacionalnih Crnogoraca u Srbiji. Dogovorene su i njegove dalje aktivnosti. Riječi podrške uputili su predśednik Izvršnog vijeća Autonomne pokrajine Vojvodine dr Bojan Pajtić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, predśednica Koordinacije nacionalnih savjeta Ana Tomanova Makanova i mnogi drugi.

Nacionalni savjet je institucija koja okuplja sva udruženja Crnogoraca u Srbiji i koja pored prava koja su zagarantovana svim građanima Republike Srbije, koristi i dodatna kolektivna prava, a posebno pravo pripadnika crnogorske nacionalne manjine da neposredno ili preko svojih predstavnika učestvuju u odlučivanju ili sami odlučuju o pojedinim pitanjima vezanim za svoj nacionalni, kulturni, jezički, obrazovni identitet itd.