Skupština Crne Gore
Wednesday, 05. June 2013. 08:54

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovali su na Forumu kosovsko-crnogorskog prijateljstva „ Radovan Zogović“, Priština 3-4. jun 2013

Na Forumu su ispred Skupštine Crne Gore učešće uzeli poslanici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Žana Filipović i Dritan Abazović

Forum kosovsko-crnogorskog prijateljstva "Radovan Zogović" je organizovan u cilju potvrđivanja dobrih odnosa i podsticanja buduće saradnje ove dvije zemlje.

Organizator Foruma je Udruženje Crnogoraca sa Kosova a inicijativu su podržali Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Ministarstvo spoljnjih poslova Republike Kosovo, Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, Ministarstvo kulture Crne Gore, British Council i Fond za otvoreno društvo Kosova.

Prvog dana Foruma, poslanici Skupštine Crne Gore su uzeli učešće u okviru panel diskusije na temu "Prekogranična saradnja u kontekstu evropskih integracija i dobrosusjedskih odnosa". Istaknut je značaj prekogranične saradnje, kao suštinskog elementa procesa integracije u Evropsku uniju i njenog jačanja na svim poljima.

Drugog dana je u fokusu bila tema "Manjine kao most između dvije zemlje", pri čemu je posebno naglašeno da crnogorsko stanovništvo na Kosovu i albansko stanovništvo u Crnoj Gori predstavljaju vezu prijateljstva između dvije zemlje i dva naroda i stoga mogu značajno doprinijeti dobrosusjednim odnosima ove dvije zemlje, a samim tim i ubrzavanju procesa evropskih integracija Crne Gore i Kosova.

Osim toga, programom Foruma je bio predviđen i kulturni program, pa su poslanici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovali otvaranju izložbe "Empatija - crnogorska savremena umjetnost".

Zaključeno je da je Forum  „Radovan Zogović“, dobra prilika za dalju  afirmaciju statusa crnogorske manjine na Kosovu i stvaralaštva Radovana Zogovića, kao i  unapredjivanja   kulturne, privredne i ukupne saradnje izmedju Crne Gore i Kosova.