Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 16. oktobar 2015. 16:36

Sastanak sa predstavnicima Delegacije EU u Crnoj Gori

Na inicijativu direktora Agencije za sprječavanje korupcije Sretena Radonjića i predśednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Goranke Vučinić, u prostorijama Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori održan je sastanak sa šefom Delegacije Nj.E. Mitjom Drobničem i njegovim saradnicima.

Direktor Agencije Sreten Radonjić upoznao je ambasadora Drobniča sa dosadašnjim i aktuelnim i planiranim aktivnostima koje je potrebno sprovesti u cilju stvaranja preduslova za početak rada Agencije. Takođe, predstavio je strateške ciljeve rada Agencije i prenio uvjeravanja da će Agencija početi da radi 1. januara 2016. godine.

Radonjić je takođe informisao ambasadora sa prostornim, kadrovskim i tehničkim kapacitetima buduće Agencije, kao i o planovima za jačanje kadrovskih kapaciteta, kroz konstatno profesionalno osposobljavanje službenika, posebno u dijelu kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

Radonjić je istakao da će Agencija dosljedno ispunjavati i sve predviđene obaveze iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23 i uložiti maksimalne napore u cilju ostvarivanja konkretnih i mjerljivih rezultata.

Predśednica Savjeta Goranka Vučinić je upoznala predstavnike Delegacije sa nadležnostima Savjeta i dinamikom usvajanja podzakonskih akata koje će direktor predložiti u nerednom periodu. Istakla je da je Skupština Crne Gore obezbijedila administrativniu podršku i prostor za rad Savjetu, dok je Vlada Crne Gore obezbijedila finansijsku sredstva. Konstatovala je da su  izvršna i zakonodavna vlast dali konkretnu podršku za realizaciju zakonskih nadležnosti Savjeta, kako bi Agencija za sprječavanje korupcije počela sa radom 1. januara 2016.

Ambasador Drobnič je izrazio zadovoljstvo inicijativom direktora Agencije i predśednice Savjeta za održavanje sastanka i spremnost Delegacije da pruža konstantnu podršku Agenciji.

Ukazao je na važnost konstantne komunikacije između buduće Agencije i eksperata EU. Pohvalio je namjeru Savjeta da u svoj rad aktivno uključi predstavnike nevladinog sektora i ukazao na važnost transparentnog i efikasnog rada u cilju što većeg povjerenja javnosti u rad buduće Agencije. Istakao je da je važno realno prikazvati sveukupne antikorupcijske rezultate i planove budućih aktivnosti Agencije.   

Kontrola finansiranja političkih patija u skladu sa Zakonom, dodao je, biće veoma važan segment rada Agencije u cilju daljeg jačanja povjerenja javnosti u izborni sistem. Drobnič je takođe ukazao na važnost obuka zaposlenih i izgradnje kvalitetnih administrativnih kapaciteta Agencije i dodao da će to tijelo u svom radu imati podršku Delegacije u cilju postizanja mjerljivih rezultata.