Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

Cetinjski parlamentarni forum predstavlja autohtonu regionalnu inicijativu parlamentarne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope na putu evropskih integracija i važan je vid podsticanja i promovisanja parlamentarnog dijaloga između zemalja regiona.

 

Cetinjski parlamentarni forum osmislila je i pokrenula Skupština Republike Crne Gore, u saradnji sa Skupštinom državne zajednice Srbije i Crne Gore u februaru 2004. godine. Cetinjski parlamentarni forum (CPF) predstavlja inicijativu koja podstiče i promoviše parlamentarni dijalog između zemalja regiona. Preporuke Evropske unije sa Samita u Solunu definisale su najbolji put ka evroatlantskim integracijama kroz regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana. U cilju uspostavljanja parlamentarne saradnje između zemalja regiona, došlo se do ideje o osnivanju CPF-a, kao oblika najšire parlamentarne saradnje. Vlada Crne Gore, OEBS i Vlada Velike Britanije finansijski su podržali ovu inicijativu.Cilj CPF-a je unapređenje saradnje, prenos znanja i iskustava i jačanje veza radi kontinuiteta u pogledu produbljavanja parlamentarne saradnje i diplomatije u regionu, poboljšanja bilateralnih i multilateralnih veza, kao i zbližavanja predstavnika zakonodavnih institucija u državama koje dijele zajedničko istorijsko i kulturno nasljeđe, ali i evropsku perspektivu.Tokom postojanja CPF je privukao više od 500 parlamentaraca i parlamentarki iz zemalja regiona i partnerskih zemalja članica Evropske unije, koji su na Cetinju na otvoren i direktan način razgovarali o aktuelnim pitanjima u regionu iz oblasti spoljne politike, obrazovanja, kulture, ekonomije, bezbjednosti i drugih.

Prvi samit predśednika i potpredśednika parlamenata zemalja na putu evropskih integracija i zemalja regiona koje su članice EU održan je 9. februara 2004. godine. Bio je to inicijalni sastanak na kojem su predstavnici parlamenta Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije i Srbije podržali inicijativu za stvaranje regionalnog okvira za parlamentarnu saradnju. Na tom sastanku odlučeno je da bi u okviru CPF-a trebalo organizovati susrete različitih skupštinskih odbora, kako bi se kroz direktan kontakt razmjenjivala iskustva i koordinisali napori u okviru predviđenih aktivnosti i projekata, sa ciljem lakšeg rješavanja postojećih problema. Suštinski, ovaj projekat bio bi rukovođen od strane zemalja članica i regiona i razvijao bi se u skladu sa njihovim zahtjevima kao osnova za jačanje integracionih procesa u regionu. Cilj susreta je bio da se prvi put samostalno afirmišu principi i uslovi koji na najbolji način doprinose razvoju evropskih vrijednosti i implementaciji zajedničkih i evropskih standarda u sve oblasti života.

Drugi sastanak predśednika i članova odbora za međunarodne odnose, koji je održan 13. i 14. septembra 2004. godine, obuhvatio je pitanja koja se odnose na uspostavljanje veće parlamentarne saradnje i parlamentarne diplomatije u regionu.

Treći sastanak predśednika i članova odbora za odbranu i bezbjednost, koji je održan od 28. do 30. novembra 2004. godine, bio je usmjeren na pitanja bezbjednosti u regionu.

Četvrti sastanak predśednika i članova odbora za ekonomiju održan je u okviru 4. Cetinjskog parlamentarnog foruma od 27. februara do 1. marta 2005. godine. Ovaj sastanak je obuhvatio teme koje se odnose na regionalna ekonomska pitanja.

Peti sastanak predśednika i članova odbora za obrazovanje, kulturu i ekologiju, održan od 17. do 19. aprila 2005. godine, u okviru 5. Cetinjskog parlamentarnog foruma, obuhvatio je teme koje proizlaze iz Solunske deklaracije i drugih završnih međunarodnih dokumenata koji se odnose na međususjedsku saradnju u pogledu kulture, obrazovanja i ekologije.

Samit predśednika parlamenata organizovan je od 29. do 31. marta 2005. godine kao 6. Cetinjski parlamentarni forum. Tema razgovora predśednika parlamenata bila su pitanja koja se odnose na perspektive ekonomskog razvoja u regionu.

Sedmi sastanak predśednika i članova odbora za bezbjednost i odbranu, koji je održan u okviru 7. Cetinjskog parlemntarnog foruma od 19. do 21. novembra 2007. godine obuhvatio je pitanja na temu »Partnerstvo za mir i perspektive članstva u NATO-u - faktor stabilnosti u regionu”.

Četvrta COSAP konferencija, koja je održana 27. marta 2009. godine na Cetinju, predstavljala je 8. Cetinjski parlamentarni forum (CPF).

Deveti Cetinjski parlamentarni forum i sastanak Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative, pod nazivom “Uloga parlamenta u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, održan je od 25-27. aprila 2010. godine u Vladinom domu na Cetinju.

Deseti Cetinjski parlamentarni forum pod nazivom “Žene, mir i bezbjednost”, posvećen primjeni Rezolucije 1325 SB UN, održan je 21. i 22. juna 2010. godine u Vladinom domu na Cetinju.

 Jedanaesti sastanak Cetinjskog parlamentarnog foruma pod nazivom “Uloga parlamenta u sistemu izvoza i uvoza naoružanja”, održan je u hotelu “Splendid” u Bečićima 8. novembra 2010. godine.

Dvanaesti Cetinjski parlamentrani forum pod nazivom “Parlamentarni nadzor sektora odbrane i bezbjednosti”, u Vladinom domu na Cetinju održan je 12. maja 2011.godine.

Trinaesti Cetinjski parlamentarni forum (CPF) o temi “Zaštita životne sredine i održivi razvoj”, održan je 3. februara 2012. godine, u Vladinom domu na Cetinju.

Četrnaesti Cetinjski parlamentarni forumposvećen temi “Zapadni Balkan na putu evroatlantskih integracija”,održan je 16. oktobra 2012. godine.

Na kraju svakog Foruma usvaja se zajednička izjava. 

XV Cetinjski parlamentarni forum

CPF   

Prateća dokumenta:

I_CPF.pdf

II_CPF.pdf

III_CPF.pdf

V_CPF.pdf

VII_CPF.pdf

VIII_CPF.pdf

IX_CPF.pdf

X_CPF.pdf

XI_CPF.pdf

XII_CPF.pdf

XIII_CPF.pdf

XV_CPF.pdf