Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Tuesday, 30. June 2015. 10:37

OBJAVLJENA ANTOLOGIJA POEZIJE CRNOGORSKIH ISELJENIKA

Podgorica - Knjiga "Povratak: antologija poezije iseljenika iz Crne Gore", koju je priredio Milutin Đuričković, objavljena je nedavno kao zajedničko izdanje "Gligorija Dijaka" i Centra za iseljenike Crne Gore.

Antologijom su obuhvaćena pjesnička ostvarenja crnogorskih iseljenika koji su život i rad nastavili u SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji, Grčkoj, Kanadi i Australiji.

 

"Panorama ujedno može poslužiti kao putokaz i osnova za naredna istraživanja i tumačenja na ovom planu. Iako stvaraju u tuđim sredinama, često potisnuti velikom kulturom i svjetskim jezicima, ovi pjesnici u dijaspori su uspjeli da sačuvaju svoj identitet, etičku i stvaralačku prepoznatljivost, što je od velikog značaja za afirmisanje domaćih kulturnih vrijednosti i duhovnog nasljeđa", zapisao je u predgovoru Đuričković.

 

Recenzent knjige, mr Svetlana Kalezić-Radonjić u pogovoru je navela da je u antologiji zastupljeno pedesetak imena impresivnih stvaralačkih biografija, "čime se vrši dvostruko obogaćivanje". "Na jednoj strani znatno se širi i bogati crnogorska književna scena, koja ne može ostati ravnodušna pred tom činjenicom (ima stvaralaca čiji opus čini deset ili čak dvadeset naslova), a na drugoj i sami čitaoci koji izoštravaju uho osluškivanjem drugačijih glasova", navela je Kalezić-Radonjić.