Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. novembar 2015. 15:43

Sastanak direktora Agencije i članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije sa koizvjestiocem PSSE

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić i članovi Savjeta Agencije Bojan Obrenović i Radule Žurić razgovarali su sa koizvjestiocem Parlamentarne skupštine Savjeta Evropeza Crnu Goru Terijem Lejdenom, koji boravi u pośeti našoj zemlji.

Direktor Agencije je upoznao koizvjestioca Lejdena sa aktivnostima koje se sprovode u cilju stvaranja preduslova za početak rada Agencije. Ukazao da će Agencija preuzeti sve nadležnosti Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Komisije za sprječavanje sukoba interesa, ali imati i veliki opseg novih nadležnosti u prevenciji korupcije. 

Radonjić je predstavio strateške ciljeve buduće Agencije, kao i prioritetne aktivnosti na izradi podzakonskih akata i uspostavljanju informacionog sistema buduće Agencije. On je govorio o prostornim i tehničkim kapacitetima buduće Agencije i informisao koizvjestioca o planovima za jačanje kadrovskih kapaciteta kroz zapošljavanje i obuku novih službenika.

Radonjić je istakao da će Agencija dosljedno i proaktivno ispunjavati sve obaveze propisane zakonima iz njene nadležnosti, kao i iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, te da će uložiti maksimalne napore u cilju ostvarivanja konkretnih i mjerljivih rezultata. Takođe, predstavljene su i aktivnosti na promovisanju novih nadležnosti Agencije ka opštoj i stručnoj javnosti, kao i u cilju ohrabrivanja građana da prijavljuju korupciju nadležnima. 

Član Savjeta Bojan Obrenović upoznao je Terija Lejdena sa planiranim aktivnosti Savjeta u narednom periodu.

Posebna pažnja u razgovoru je posvećena aktivnostima koje se odnose na jačanje povjerenja u izborni proces, sprovođenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i ispunjavanju preporuka GRECO u vezi sa izbornim procesom.

Koizvjestilac Lejden je ocijenio da će Agencija imati važnu ulogu u sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će to tijelo biti uspješno u realizaciji svojih nadležnosti.