Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Wednesday, 15. June 2016. 14:32

Drugi dan Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i UNIC

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara

Drugog dana Zajedničkog 92. Rose Roth seminara i  Ukrajina-NATO Parlamentarnog savjeta (UNIC) Potkomiteta o NATO partnerstvima i Potkomiteta o tranziciji i razvoju, tokom treće sesije, učesnici skupa vodili su raspravu o „Ruskoj agresiji u Donbasu i aneksiji Krima” kojom je moderirala predśednica Odbora za vanjske poslove i zamjenica kopredśedavajućeg UNIC-om Hanna Hopko. Ovom prilikom obratili su se: zamjenik sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Oleksandr Lytvynenko; ambasador, nezavisni ekspert i bivši član Grupe za Minsk Roman Petrovych Bezsmertnyi, prvi zamjenik šefa Specijalne monitoring misije OEBS-a u Ukrajini Alexander Hug, a potom i izaslanik ukrajinskog predśednika za Krimske Tatare, poslanik, vođa Krimskih Tatara - nacionalnog pokreta u Ukrajini i širom svijeta Mustafa Dzhemilev.

Četvrtom sesijom seminara koja je bila posvećena temi: “Ukrajinski plan reformi: politički aspekti” moderirao je potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli iz Italije, a učesnicima skupa po navedenoj temi obratili su se: predśednik Potkomiteta za NATO, predśednik Odbora za EU integracije parlamenta Ukrajine (Vrhovna Rada) poslanik Mustafa-Masi Nayyem, a potom, i prezenter, predstavnik Espreso TV, Radio Slobodne Evrope/Radio Slobode, o “Unutrašnjim političkim dešavanjima i planu reformi” Vitaliy Portnikov.  

Dijelom skupa posvećenom temi: „Ukrajinski plan reformi - ekonomija”, moderirao je predśednik Potkomiteta za tranziciju i razvoj Parlamentarne skupštine NATO Francis Hillmeyer iz Francuske, a izlaganje po temi imali su: predśednik Komiteta ekonomista Ukrajine Andriy Novak; šef Odjeljenja za trgovinu i ekonomiju, Delegacije Evropske unije u Ukrajini  Nicholas Burge, a u završnom dijelu izlagao je ministar finansija Ukrajine Oleksandr Danylyuk.

Tokom šeste sesije opredjeljene za raspravu o: „Ukrajinskom planu reformi -  antikorupcija” raspravu je vodila profesorica, programska direktorica sa Fakulteta za međunarodne i bezbjednosne studije, predstavnica Džordž C. Maršal Evropskog centra za bezbjednosne studije Valbona Zeneli, a učesnicima skupa, ovom prilikom, obratili su se i: predśednik Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije Ukrajine Artem Sytnyk, a potom šef Centra za antikorupcijske aktivnosti Ukrajine Vitaliy Shabunin.

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog seminara 92. Rose Roth i UNIC Potkomiteta o NATO partnerstvima i Potkomiteta o tranziciji i razvoju, na temu „Transformacija u Ukrajini u problematičnom regionalnom kontekstu“.

Seminar je okupio više od 110 učesnika i to parlamenataraca iz NATO-a i pridruženih članica, kao i partnerskih država, predstavnika Vlade Ukrajine, univerziteta, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar śutra nastavlja rad.