Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Thursday, 27. October 2016. 15:37

U Rimu seminar o bezbjednosti, migracijama i razmjeni znanja na Mediteranu i Bliskom istoku

Prvi dan seminara  Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i Podkomiteta o NATO partnerstvima, protekao je u diskusijama o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u MENA region i mehanizmima za njeno unapređenje.

Predśednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini otvorila je pozdravila učesnike,  a nakon nje  su to učinili I  šef delegacije Italije pri Parlamentarnoj skupštini NATO i izvjestilac Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok Andrea Manciulli; predśednik Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris kao i predśednik Pododbora o NATO partnerstvima Parlamentarne skupštine NATO Karl A. Lamers.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedila su izlaganja, a uvodno je održao minister vanjskih poslova Republike Italije Paola Gentilonija na temu „Globalne posljedice stanja u MENA regionu“. Nakon ove teme, uslijedila je diskusija  diskusija učesnika, koja je bila podstaknuta I obraćanjem predśednika Doma naroda Parlamenta Avganistana Abdul Rauf Ibrahimika koji je govorio o „Angažovanosti Avganistana u borbi protiv terorizma“.

Raspravu koja je uslijedila delegati su, u najvećem dijelu, opredijelili pitanjima o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u MENA regionu, mehanizmima za njeno unapređenje i podizanje nivoa sigurnosti kroz preduzimanje preventivnih aktivnosti, intenzivnu saradnju, razmjenu iskustava, znanja i naboljih praksi i s tim u vezi obezbjeđenja djelotvornih rješenja i sigurnog okruženja za građane.

Prvom sesijom „Stanje bezbjednosti u Libiji i u Sjevernoj Africi“ moderirao je predśednik Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok Gilbert Le Bris iz Francuske. Izvještaj tog radnog tijela Parlamentarne skupštine NATO predstavio je izvjestilac Andrea Manciulli kroz izlaganje „Terorizam i nestabilnost koja ga okružuje – dimenzije Daesh-a“.

Uslijedila su izlaganja višeg stalnog saradnika u Rafik Hariri centru za Bliski istok Karim Mezrana o „Političkom stanju u Libiji“ a vojni savjetnik Specijalnog izvjestioca Ujedinjenih Nacija u Libiji general Paolo Serra gvorio je na temu „Razvoj bezbjednosnog stanja u Libiji“.

Zajednički seminar Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok i Podkomiteta o NATO partnerstvima,realizuje se u saradnji Parlamentarne skupštine NATO i Parlamenta Republike Italije, sa približno 100 učesnika, i to parlamenataraca iz NATO, pridruženih i partnerskih država iz MENA regiona, visokih zvaničnika, predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnika javnog mišljenja.

Skupštinu Crne Gore ovom prilikom predstavlja član Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić.

Skup će u najznačajnijem dijelu biti posvećen pitanjima bezbjednosne situacije u Libiji i na sjeveru Afrike; upravljanja migracionim tokovima i granične kontrole; političkih posljedica migracione krize u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama; Zapadnog Balkana: Strateških veza između MENA regiona i Evrope; Situacije u Siriji i Iraku; Radikalizacije i terorizma u Evropi.

Diskusije, sesije i izlaganja se nastavljaju i śutra.