Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Thursday, 23. June 2016. 22:51

Četvrti dan zasijedanja PSSE

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore sastao se sa predśednikom PSSE Pedrom Agramuntom

Četvrtog dana zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) održana je objedinjena rasprava o značaju kulture u demokratskim društvima i ulozi obrazovnih i kulturnih mreža zajednica iseljenika, rasprava o mandatu i imunitetima poslanika u Parlamentarnoj skupštini, te rasprava na temu transparentnosti evropskih institucija.

PSSE je u ukazala na potrebu značajnijeg prepoznavanja uloge koju kultura ima u pružanju podrške demokratskim principima i vrijednostima i izgradnji inkluzivnih društava. Iz tog razloga u rezoluciji koju je usvojila na današnjem zasijedanju PSSE naglašava da održivo investiranje u kulturne aktivnosti i obrazovanje treba da ima isti značaj kao i investiranje u ekonomiju, infrastrukturu, bezbjednost i druge oblasti koje su od značaja za evropsku globalnu ekonomsku konkurentnost i stabilnost. PSSE je, takođe, ukazala na ključnu ulogu koju obrazovne i kulturne mreže zajednica iseljenika imaju u izgradnji kohezivnog društva, jačanju pluralizma i demokratije u evropskim društvima, te pozvala na njihovo uključivanje u definisanje i sprovođenje politika koje se tiču različitih aspekata procesa integracije, uključujući obrazovnu, kulturnu i socijalnu integraciju.

Učestvujući u raspravi o ovoj tački dnevnog reda član delegacije Skupštine Crne Gore Goran Tuponja posebno je istakao da uloga udruženja iseljenika i njihovih mreža nije dovoljno prepoznata ni mobilisana, posebno uloga u procesu obrazovne, kulturne i socijalne integracije migranata, te da je nužno bolje iskoristiti i dodatno unaprijediti postojeće potencijale i mogućnosti koje su im na raspolaganju i pružiti potrebnu podršku njihovom osnaživanju.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja, u okviru rasprave o transparentnosti evropskih institucija, PSSE je pozdravila mjere koje su nedavno preduzele institucije EU u cilju jačanja transparentnosti i sprječavanja konflikta interesa njenih zvaničnika, ali i istakla da dodatne mjere treba da budu preduzete kako bi se obezbijedio fer i uravnotežen pristup institucijama EU svim zainteresovanim akterima, kao i potpuni i neometani pristup njihovim dokumentima.

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore Predrag Sekulić sastao se danas sa predśednikom PSSE Pedrom Agramuntom. Na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima na međunarodnom nivou od značaja za Parlamentarnu skupštinu, kao i o budućoj pośeti predśednika Agramunta Crnoj Gori.

Ljetnje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće okončano śutra raspravama o nasilju nad migrantima i bezbjednosti evropskih puteva.

U sastavu delegacije Skupštine Crne Gore koja učestvuje na ljetnjem zasijedanju PSSE su: šef delegacije Predrag Sekulić i članovi delegacije Goran Tuponja i Snežana Jonica.