Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Friday, 10. June 2016. 12:50

Poslanice u Skupštini sastale se sa predśednicom Republike Malte

Posebna pažnja posvećena rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima žena

Poslanice u Skupštini Crne Gore: Nada Drobnjak, Branka Tanasijević, Marija Maja Ćatović, Draginja Vuksanović, Azra Jasavić i Mubera Kurpejović, sastale su se sa predśednicom Republike Malte - Mariom Loius Coleiro Preca, koja boravi u dvodnevnoj pośeti Crnoj Gori.

Poslanice su govorile o zastupljenosti žena u politici i informisale gošću o aktivnostima koje se sprovode u cilju političkog i ekonomskog osnaživanja žena i efikasne borbe protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Bilo je riječi i o rezultatima postignutim u pogledu primjene Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istambulska konvencija), sa posebnim osvrtom na Podgoričku deklaraciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, na osnovu koje su se lideri Brdo - Brioni procesa obavezali da će jačati rodnu ravnopravnost, posebno na liderskim pozicijama i iskorijeniti nasilje nad ženama i nasilje u porodici u Jugoistočnoj Evropi.

Takođe, posebno je istaknut značaj usvajanja Akcionog plana za primjenu Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Predśednica Malte istakla je da su afirmativne mjere na Malti dale značajne rezultate u pogledu postizanja veće zastupljenosti žena u politici i uticale na to da ova zemlja danas  ima oko 40% žena u javnom sektoru, na mjestima odlučivanja. Ukazujući na značaj pružanja dobrog primjera drugim institucijama, predśednica Malte saopštila je da parlament ove zemlje posebnu pažnju posvećuje usklađivanju aktivnosti i porodičnog života.

Sagovornice su se saglasile da obje zemlje imaju kvalitetan zakonodavni okvir u oblasti rodne ravnopravnosti i ukazale na značaj njegovog efikasnog sprovođenja.

 

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec-en