Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

DRUGO POSLANIČKO PITANJE MILAN KNEŽEVIĆ

 

Da li izjava Rafeta Husovića, potpredsjednika Vlade i predsjednika Bošnjačke stranke da monarhistička i jednovjeska obeležja u grbu Crne Gore nijesu primjerena multivjerskom i građanskom karakteru države i treba ih mijenjati,predstavlja i zvaničan stav Vlade i kako ga komentarišete? Da li su elementi ove izjave sadržani u sporazumu između DPS-a i Bošnjačke stranke o prekograničkoj regiji Sandžak, kao uslov da ta stranka podrži opciju crnogorske nezavisnosti na referendumu. Odgovor tražim u pisanoj formi. Ovdje se podkrala štamparska greška. Ja sam stavio sporazum između DPS-a i SDP-a, da se ne naljute kolete iz Bošnjačke stranke pošto znam da ljubav između te dvije stranke nije baš na zavidnom nivou, tako, eko samo da ne bude zabune.

Motiv da postavim ovo pitanje, gospodine Markoviću upravo Vama,jeste, jer mi Vi nekako djelujete najpribraniji u čitavoj Vladi, dok bukte ovi sukobi tajnih službi unutar i Vlade i DPS-a i SDP-a i da ste mi u ovom trenutku jedini čovjek koji smije direktno reći gospodinu Đukanoviću da Titanik, odnosno Vlada kojom on upravlja odavno tone i da mi možda trebalo da se promijeni ono pravilo da kapetan posljednji napušta brod,nego da se u ovom slučaju desi prvo da, kapetan prvi skoči sa palube i da neki drugi oficiri pokušaju spasiti brod.

Što se tiče ovog pitanja, ja ću dati kratko obrazloženje. Znači, mi smo godinama unazad slušali predstavnike stranaka nacionalnih manjina, kako su imali tajne sporazume sa DPS-om i SDP-om zaradi podrške i na izborima 98' godine i na referendumu, pa smo ovdje imali kolegu Mehmeda Bardhija, koji je u prethodnom sazivu nekoliko puta prozivao gospodina Đukanovića da je iznevjerio jedan sporazum, da je iznevjerio drugi sporazum, te o nacionalnoj zastupljenosti manjina u Vladi, te sporazum oko referenduma...

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Samo Vas molim da kolege koji nijesu tu izuzmemo.

MILAN KNEŽEVIĆ:

Ovo je pozitivni kontest, a ja mislim da gospodin Bardhi najviše žali što nije ovdje, tako da ja mislim da ga nijesm ničim uvrijedio. Tako da smo imali veoma jasnu situaciju i kada je u pitanju sporazum oko prekogranične regije Sanžaka o posebno administrativnoj regiji, imali smo znači izjave predstavnika Bošnjačke stranke koji su taj sporazum potpisali za vrijeme referenduma, odnosno prije raspisivanja referenduma da bi se odlučili koga da podrže. Ja mogu reći da su predstavnici Bošnjačke stranke vodili neke paralelne razgovore i sa predstavnicima bloka za zajedničku državu, ali očigledno da je ovo što su dobili od vas u formi ovog sporazuma koji je nedavno izašao u javnost da je Zukurović na jednoj televiziji optužio Đukanovića i DPS da nije ispoštovao sporazum, jasno određuje otkud ova izjava gospodina Husovića, vezana za promjenu simbola...

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Zahvaljujem.

Pravo na odgovor, potpredsjednik Marković. Izvolite.

 

DUŠKO MARKOVIĆ:

Hvala, potpredsjedniče.

Poštovani gospodine Kneževiću,

Državnim simbolima predstavlja se Crna Gora izražava pripadnost Crnoj Gori. Obilježja u grbu Crne Gore predstavljaju simbol istorijskog, kulturnog i nacionalonog bića jedne države. Kao takvi utvrđeni su Ustavom i zakonom o državnim simbolima koje je ova Skupština usvojila. Na vaše pitanje odgovoriću da izjava gospodina Husovića nije zvaničan stav Vlade Crne Gore, niti je predmet kako vi navodite sporazuma koalicionih partnera u prekograničnoj regiji Sandžaka u ... da ta ta stranka podrži opciju crnogorske nezavisnosti na referenedumu. Naprotiv, radi se o legitimnom pravu uvaženog gospodina Husovića i kao građanina i kao predsjednika političke stranke. U tom smislu, inicijativa, ako je inicijativa mora biti formalizovana obrazložena i proći zakonsku proceduru.U smislu jačanja demokratije i slobode u Crnoj Gori, treba promolisati i odgovoran pristup prema svim inicijativama bez obzira na njihovu prihvatljivost i opravdanost.

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Izvolite.

MILAN KNEŽEVIĆ:

Od vremena Markovića, pošto je bio veoma kratak odgovor.

Znači i Vi kažete da ovo nije proizvod sporazuma vezano između DPS-a i Bošnjačke stranke, ja ću vam samo citirati član 8 ovog Sporazuma u kojem pišem. Bošnjačkom narodu obezbijediti verifikaciju nacionalnih simbola i nacionalnih praznika. Znači gospodin Husović tražio verifikaciju nacionalnih simbola kroz Ustav odnosno kroz izmjenu državnih simbola.

U članu 4 u tom kontekstu Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu i multikultularnu prekograničnu regiju sa transparentnom granicom koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja između Srbije i Crne Gore. Znači, Vi kažete to nije bio uslov za podršku, a gospodin Kemal Purišić koji je potpredsjednik Bošnjačke stranke kaže da Sporazum jeste bio uslov podrške na referendumu 2006. Godine. Ima jedan dugačak intervju gospodina Purišića u kojem on zamjeram svom predsjedniku partije gospodinu Husoviću....

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Molim vas samo kolege koje nijesu tu da ih olako ne pominjemo.

 

MILAN KNEŽEVIĆ:

Dozvolite ovo su politički stavovi, ja znam da Vama, gospodine Mustafiću,ova priča baš i nije potaman, ali ja sam ubijeđen da nećete ostati bez potpredsjedničkog mjesta, ako samo spomenem i navedem neke kontradikcije na relaciji između gospodina Husovića.Znači, gospodin Purišić, potpredsjednik Bošnjačke stranke kaže: "Lično mi je zasmetalo kako je moj predsjednik partije Rafet Husović poređao prioritete. On jeste sada potpredsjednik Vlade Crne Gore, ali on je primarno predsjednik Bošnjačke stranke i njemu treba prioritet da bude Bošnjačka stranka, a ne država Crna Gora, narod je važnija i trajnija kategorija od države". To je izjavio potpredsjednik Bošnjačke stranke. U razgovoru sa kolegama iz Bošnjačke stranke neformalno ja sam shvatio da oni ne traže nikakvu sad specijalnu izmjenu oni samo traže dopune, na ovom našem državnom simbolu dvoglavom orlu, oni ne traže ni klesanje krila ni skidanje krsta ni krune nego da se negdje nađe mjesto za polumjesec. Toliko sam ja shvatio i ja mislim da oni iz ovog sporazuma koji su potpisali 2006.godine imaju pravo da traže, ali onda, gospodine Markoviću, kada oni imaju pravo na ovakve vrste inicijativa koje ja znači ne sporim ne možete ni nas da nazivate anti državnim elementima što se borimo za srpski jezik koji je većinski jezik u Crnoj Gori, bude službeni jezik u Ustavu, ne možete da nas nazivate anti-državnim elementima, zbog toga što tražimo da narodna zastava trobojka koja je bila u Ustavu iz 1905. godine pod kojom se krunisao kralj Nikola u avgustu 1910.godine kojom je bilo ukrašeno čitavo Cetinje, ne bude narodna zastava i ja nijesam anti-državni element ako to tražim. Ali, ja primjećujem da je ovo sve u cilju podrške predsjedničkom kandidatu Filipu Vujanoviću,jer je ova izjava nastala odmah nakon odluke glavnog odbora Bošnjačke stranke, da se jednoglasno podrži gospodin Filip Vujanović, daćete mi još 30 sekundi, jer ste me prekidali najmanje jedan minut.

 

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Naravno, sa zadovoljstvom.

MILAN KNEŽEVIĆ:

Zahvaljujem.

Znači, i onda gospodin Vujanović vodi jednu paralelnu kampanju, kombinciju Pape i Deda Mraza, Pape jer nama oprašta evo dozvolite. Ovo je politički stav, dozvolite da obrazložim.

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Ja vas molim, da vodimo računa o kontinuitetu u Parlamentu.

 

MILAN KNEŽEVIĆ:

Gospodin Vujanović, bivši predsjednik Crne Gore, nama na promocijama oprašta zbog naših političkih stavova vezano za njegovu malenkost i zato smatram da jedino papa može nekome da oprosti. A što se tiče, gospodine Škrelja,nemate potrebe da budete nervozni, ja sam uvrijedio papu što sam ga uporedio sa gospodinom Filipom Vujanovićem. Vi ćete odgovarati zbog ovoga. Dozvolite.

A zašto smatram da malo glumi i Deda Mraza, zato što obećava opštine, obećava Opštinu Petnjici, obećava Gusinju, a on nema pravo to da radi, gospodine Markoviću, zbog toga što su Petnjice i Gusinje podržali projekat nezavisne Crne Gore, oni treba da dobiju opštinu, mi nemamo ništa protiv toga, ali onda opštinu treba da dobije Zeta i ako je na referendumu ubjedljivo glasala zajedničku državu Srbija i Crna Gora i kad dođe Filip Vujanović, kada ga vidite, kad dođe u Zetu nemojte da nam izjavljuje saučešće za nilskim konjem nego isto da obeća opštinu, ako smije, građanima Zete, ako mi nijesmo kažnjeni zbog toga što smo glasali za zajedničku državu Srbija i Crna Gora, a može obećavati što god hoće, više neće biti u prilici ništa da obeća nakon sednog aprila.

PREDṤEDAVAJUĆI SULJO MUSTAFIĆ:

Opomenuo sam kolegu Kneževića zbog spominjanja ličnosti pape u ovom kontekstu. Smatram da je to zaista neumjestan kontekst, smatram da to na neki način i možda i vrijeđa pripadnike konfesije u kojoj pripadate. Upravo zbog toga sam to uradio. Proceduralno.

MILAN KNEŽEVIĆ:

Vama se obraćam, gospodine Mustafiću.

Nažalost ja moram da konstatujem da mi ni Vi, kao ni gospodin Škrelja nijeste dobro čuli. Ja nijesam uporedio papu sa Deda Mrazom, nego sam uporedio Vujanovićevu kampanju, kao kombinaciju pape kad nama oprašta i kombinaciju deda mraza kad daje obećanja nacionalnim manjinama. A ako vi smatrame da sam ja uvrijedio papu uporedivši ga sa Filipom Vujanovićem, to je već stvar za Izborni savjet ili za Glavni odbor, ali molim vas nemojte to da snimate. Hvala.