Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

POSLANIČKO PITANJE FATMIR GJEKA

Dokle se stiglo sa izgradnjom puta Plav-Gusinje-Podgorica preko Albanije i kada se može očekivati da taj put bude završen?

Obrazloženje. Vlada Crne Gore i Republika Albanija, konkretno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore i Ministarstvo javnih radova, transporta i telekomunikacija Republike Albanije su se dogovorili o izgradnji puta Plav-Gusinje-Podgorica preko teritorije Republike Albanije. Ovaj put smatra se veoma važnim jer skraćuje postojeći za 110 km. Predstavlja vezu Crne Gore i Albanije, kao i podstiče razvoj i bolju povezanost pojedinih nerazvijenih područja, u konkretnom slučaju oblasti Plava i Gusinja.

Budući da je najavljeno da će, ako sve bude išlo po planu, put biti otvoren tokom 2013. godine tj. ove godine, koliko su dvije strane ispunile svoje preuzete obaveze i da li sve teče planiranom dinamikom? Hvala.

PREDŚEDAVAJUĆI BRANKO RADULOVIĆ:

Ministre.

IVAN BRAJOVIĆ:

Poslaniče Gjeka, u skladu sa dogovorom Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i Ministarstva javnih radova transporta i telekomunikacija Republike Albanije oko izgradnje puta Plav-Podgorica, koji dijelom prolazi kroz Republiku Albaniju, crnogorska strana je ispunila svoje obaveze.

Naime, Direkcija za saobraćaj je završila rekonstrukciju puta Gusinje-Grnčar 5,5 km u vrijednosti od 2.066.666,61 euro i izgradila nedostajući dio puta .....do granice sa Republikom Albanijom dužine 313 m, u vrijednosti od 128.733,55 eura. Od dogovorenih obaveza albanska strana je rekonstruisala put od Grnčara do Vrmoše, a na preostalom dijelu od Vrmoša do graničnog prelaza Grabon započeli su rekonstrukciju i istovremeno se radi nedostajuća projektna dokumentacija. Albanska strana je obećala da će svoj dio obaveza završiti, moram, nažalost, reći ne ovako kako ste rekli u očekivanju nego do kraja 2014. godine, čime će put Gusinje-Podgorica biti stavljen u funkciju. Naravno, do tog perioda mi možemo i proširiti ovaj dio od rijeke Zatrijebačke, ali saobraćaj svakako, što se tiče pravaca na teritoriji Crne Gore mogao bi i ovog trenutka da funkcioniše. Hvala vam.