Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

POSLANIČKO PITANJE JANKO VUČINIĆ

Očigledno gospodin Vučinić nije dobro informisan. Juče sam se sreo sa predstavnicima radnika Messer Tehnogas. Oni su došli u hotel Maršal, tamo gdje je bio Socijalni savjet. Imali smo jedan dobar sastanak i razgovore, to je drugi put da se sastajem sa predstavnicima Messer Tehnogasa, i tražimo način da riješimo njihove probleme koji su takvi kakvi jesu.

S obzirom da ne želim ulaziti na politički teren ovog pitanja koji vi želite da predstavite i zloupotrebljavate poziciju koju imate da biste govorili o ljudima koji nijesu danas prisutni u ovoj sali, smatram da to što ste meni danas saopštili, da ste imali priliku i juče da saopštite i premijeru Đukanoviću, pa očigledno ili nijeste imali hrabrosti ili nijeste imali želje ni volje da mu to kažete u lice. Ono što je činjenica je sljedeće, svi se moramo držati zakona.

Pravilnikom o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i u postupku i u načinu za njihovo utvrđivanje, utvrđena su radna mjesta, odnosno poslovi na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem sa stepenima uvećanja staža, kao i postupak i način za njihovo utvrđivanje.

U skladu sa navedenim pravilnikom utvrđivanje radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, vrši komisija za utvrđivanje radnih mjesta kod poslodavca na kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem koje obrazuje Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore od predstavnika Fonda, predstavnika poslodavaca i predstavnika stručne organizacije. Navedena komisija je 31.10.2012. godine sačinila zapisnik u postupku utvrđivanja činjeničnog stanja cijeneći pravilnik o organizaciji poslova, odnosno radnih zadataka, nakon sprovedenog postupka utvrdila da se u odnosu na zahtjev Željezare AD Nikšić u stečaju od 19.10.2012. godine ne mogu primijeniti odredbe Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje .. radna mjesta, ... kompresorska stanica, propan-butan stanica, punionica boca i održavanje nijesu utvrđena pomenutim pravilnikom kao radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem tj. beneficirana radna mjesta. Zakonom o dopuni Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju bili su propisani povoljniji uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju za osiguranike koji obavljaju poslove na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem od uslova propisanih za ostale osiguranike.

Naime, odredbom člana 1 navedenog zakona bilo je propisano da izuzetno od odredbe člana 17 ovog zakona osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Pravo na starosnu penziju, u skladu sa stavom 1 ovog člana, može se ostvariti do 31.decembra 2011. godine. Pretpostavljam da ste s tim, pošto ste radili tamo, bili dobro i upoznati. Navedena zakonska odredba odnosila se na sve osiguranike u Crnoj Gori koji su radili na beneficiranim radnim mjestima, bez obzira u kojoj grani i oblasti u kojoj su ispunjavali propisane zakonske uslove.

Iskoristiću još ovaj minut i po da vam neke detalje razgovora koje sam imao sa predstavnicima Messera i koji su moji saradnici meni saopštili prezentiram ovdje. Problem je u tome što Messer koji posluje praktično u kompletnom regionu, a s obzirom da je njemačka firma, ta radna mjesta ni u jednoj od država u regionu ne prepoznaje kao radna mjesta sa beneficiranim radnim stažom. S druge strane, dok su radili prije 2009. godine, i o tome smo razgovarali i tu pokušali da nađemo neku kopču, u Željezari gdje ste i vi radili, prije nego što su prešli u Messer Tehnogas radili su na istim radnim mjestima, dakle nijesu bila neka druga radna mjesta nego su bila ista radna mjesta, takođe Pravilnikom nijesu prepoznata kao mjesta koja mogu da potpanu pod ovaj pravilnik, da se računaju kao beneficirani radni staž.

Juče smo dogovorili, pošto je bio prisutan direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, da zajedničkim snagama, dakle i oni svoje argumente da prezentiraju i da stručne službe Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, pokušaju da vide da li postoji na osnovu nekih prethodnih uredbi prije ovog zakona kojim bi se njihova radna mjesta mogla podvesti pod pojam radnih mjesta sa beneficiranim radnim stažom. Toliko i zahvaljujem.

PREDŚEDAVAJUĆI BRANKO RADULOVIĆ:

Kolega.

JANKO VUČINIĆ:

Gospodine ministre Boškoviću, juče nijesam imao prilike da postavim pitanje vašem šefu u vezi Željezare, ali nadam se da ću nekada imati prilike da ga pitam o Željezari.

Što se tiče vaše posjete, gospodine Boškoviću, vi treba da znate da vi nijeste ministar mahanja i skakanja nego da ste ministar rada i socijalnog staranja. Ne trebaju ti radnici koji štrajkuju glađu da idu kod vas u hotel Maršal jer radnici Željezare nijesu navikli da idu po hotelima nego ste, mislim, trebali vi da dođete i da ih obiđete, bar petnaest minuta, i da u tom živom razgovoru čujete šta ti radnici hoće. Kada ste im već uskratili radna mjesta, da im pomognete ništa drugo nego da prežive, ali pored njih koji štrajkuju glađu, štrajkuju glađu i radnici Metalca, mogli ste i njih obići.

Kada pričate o Pravilniku, postoji Pravilnik o beneficiranim radnim mjestima. Mislim da taj pravilnik nije dobar, da je on prepisan jer u njemu postoje neka radna mjesta kojih nema u Crnoj Gori. Radi se o radnim mjestima na visokim pećima, u proizvodnji gvožđa toga nema u Crnoj Gori. Međutim, u tom lošem pravilniku su poslovi radnika Centra tehničkih gasova bukvalno ucrtani. Znači, oni u tom pravilniku imaju potpuno pravo na beneficirana radna mjesta.

Sada da iskoristim priliku i postavim dopunsko pitanje, zašto u Crnoj Gori nema institucije koja se bavi procjenjivanjem radnih mjesta u Crnoj Gori i njihovom revizijom. Mislim da je veliki broj radnika u Crnoj Gori oštećen iz razloga što im nije bila revizija na tim njihovim radnim mjestima i mislim da je dobar dio radnika završio svoj radni staž, a da nije ni znao da je radio na beneficiranim radnim mjestima. Postavio sam pitanje i da konkretno odgovorite da li ćete riješiti probleme radnika koji štrajkuju glađu već više od 20 dana u zgradi desetke u centru grada? Hoćete li mi odgovoriti na to pitanje?

PREDŚEDAVAJUĆI BRANKO RADULOVIĆ:

Ministre, hoćete li da odgovorite sada ili pismeno?

PREDRAG BOŠKOVIĆ:

Pokušaću sada.

Gospodine Vučiniću, ja vas nijesam vrijeđao. Ako sam ja ministar mahanja i skakanja, ne znam kako bih vas onda oslovio s obzirom na ovo što ste sada izgovorili, ali dobro, to više govori o vama nego o meni.

Što se tiče radnika, vjerujte da svakodnevno upravo na temu ne samo radnika Metalca i Messera, već razgovaramo na temu mnogih drugih preduzeća u Crnoj Gori. Pokušao sam objasniti u ovom odgovoru koje su zakonske mogućnosti da se ovo pitanje definiše. Tačno je, postoji mogućnost da izmijenimo pravilnik i da ova radna mjesta uključimo u pravilnik, ali za to treba vremena. Ovo pitanje, kao što ste vi to kazali, pitanje je koje se mora urgentno odgovoriti.

Dakle, od političke priče koju vi pokušavate da ovdje izdejstvujete da zaradite određene političke poene, mislim da ni radnici "Mesera" ni radnici "Metalca" nemaju prevelike koristi ni od vaše ni od moje priče. Ono što je bitno jeste da nađemo neko sistemsko rješenje koje se može primijeniti ne samo na "Meser" već na sva preduzeća u Crnoj Gori, kako bi radnici dobili ona prava koja zaslužuju. Dakle, za razliku od vas, još jednom ponavljam, niti želim niti hoću da te radnike zloupotrebljavam u političku priču i da na radnicima gradim svoju političku karijeru ili da na radnicima ubiram određene političke pone u predizborne svrhe koje je trenutno u toku. Za razliku od vas pokušavam da nađemo rješenje koje će biti održivo i koje neće usložiti tešku socijalu situaciju koja postoji u Crnoj Gori. Dakle, to je moj odgovor na Vaše pitanje, iako je Vaše pitanje bilo- zašto ne postoji specijalistička institucija koja će se baviti procjenom radnih mjesta i tako dalje. Na žalost, u pravu ste, još nije formirana, ali i ako to nije u našoj nadležnosti pokušaćemo da na nivou Vlade definišemo da ne bismo stručnjake iz inostranstva plaćali, koji će vršiti procjene tih radnih mjesta kao što je trenutna situacija. Hvala vam.