Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Thursday, 23. June 2016. 17:06

Potpredśednik Skupštine Milutin Simović primio članove Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije

Potpredśednik Skupštine Crne Gore mr Milutin Simović sastao se danas sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA), koji borave u službenoj pośeti Crnoj Gori.

Obraćajući se prisutnima potpredśednik Simović je istakao da susret sa članovima Radne grupe predstavlja odličnu priliku da se u godini od posebnog značaja za Crnu Goru, napravi svojevrsan preśek stanja i analizira učinjeno.

Ukazujući na podatak da je Crna Gora sa ukupno 22 otvorena pregovaračka poglavalja, od čega 2 privremeno zatvorena, u poodmakloj fazi pregovaračkog procesa za članstvo u EU, i naglašavajući da je nedavno potpisan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, potpredśednik Simović je kazao da Crna Gora zasigurno predstavlja stabilnu, demokratsku zemlju, posvećenu svom daljem razvoju i integracijama u EU i NATO, koja razvija dobrosuśedske odnose i regionalnu saradnju.

Na sastanku, potpredśednik Simović  je informisao članove Radne grupe i o ulozi Skupštine Crne Gore u procesu evropskih integracija. Ističući da je široka uključenost crnogorskog društva jedna od osnovnih karakteristika evropske integracije Crne Gore, potpredśednik je ukazao da značajnu ulogu u ovom procesu ima i Skupština Crne Gore, kao i civilni sektor i akademska zajednica, naglašavajući da je upravo ta široka participativnost, dala novu energiju i snagu i postala bitan faktor uspjeha u procesu integracije u EU.

Potpredśednik Simović je takođe ukazao na neophodnost ubrzanja dinamike rada Skupštine Crne Gore, nakon određenog zastoja, kako bi se u narednom periodu usvojio što veći broj sistemskih zakona i ostalih akata, koji su u prethodnom periodu bili dugo u skupštinskoj proceduri.

Potpredśednik Simović je predstavljajući najznačajnije aspekte nedavno usvojenog Zakona o primjeni političkog sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore (Lex specialisa),  istakao da on predstavlja svojevrsan demokratski iskorak i napor da se kroz politički sporazum vlasti i opozicije i na njemu rekonstruisanoj Vladi, dođe do izbora čiji će rezultati biti prihvatljivi za sve potpisnike sporazuma.

Simović je takođe naglasio da će Skupština Crne Gore, sprovesti sve svoje obaveze, koje su sastavni dio Sporazuma između vlasti i opozicije, kako bi svi zajedno došli do cilja.

Članovi radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA), imali su priliku da se kroz pitanja i odgovore potpredśednika Simovića informišu o stanju u Crnoj Gori.