Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Monday, 13. June 2016. 16:16

Predśednik Skupštine primio ambasadora Slovačke Republike

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović primio je danas NJ.E. ambasadora Slovačke Republike u Crnoj Gori Romana Hlobena.

Predśednik Pajović zahvalio je ambasadoru Hlobenu na čestitki povodom imenovanja i riječima podrške, te informisao sagovornika o planu aktivnosti koje je već pokrenuo u Skupštini, a koje za cilj imaju vraćanje kursa zakonodavne vlasti koji joj pripada. U vezi sa tim, predśednik je naveo da će Skupština tokom naredna dva mjeseca raditi ubrzanim tempom i u produženom radnom vremenu s ciljem da se što veći broj pravnih akata koji su trenutno na čekanju u skupštinskoj proceduri nađu na dnevnom redu zasijedanja prije godišnjih odmora u avgustu.

Govoreći o procesu pristupanja Crne Gore NATO-u, predśednik Pajović je naveo da će se tokom ove sedmice na agendi Skupštine naći i novi Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO.

- Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO još jedna je potvrda opredjeljenja Crne Gore, kazao je Pajović i dodao da je namjera poslanika bila da se tom Rezolucijom pošalje dodatni impuls ubrzanom procesu  ratifikacije Sporazuma o pristupanju.

Predśednik Pajović je izrazio zadovoljstvo bilateralnim odnosima Crne Gore i Slovačke, izrazivši nadu da će se kontinuitet dobrih odnosa zadržati, a tamo gdje je to moguće i dodatno unaprijediti i produbiti. Na toj lijini, preuzeuo je obavezu iniciranja osnivanja parlamentarne grupe prijateljstva sa Slovačkom. Podśećajući na veliku prošlogodišnju donaciju Slovačke Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore u opremanju policijskih jedinica, predśednik Pajović se zahvalio na slovačkoj značajnoj razvojnoj pomoći i kontinuiranoj podršći u sprovođenju crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva – člantsva u EU i NATO.   

Predśednik jepoželio puno uspjeha Slovačkoj u sprovođenju zacrtanih ciljeva tokom predstojećeg polugodišnjeg predśedavanja Savjetom EU, izrazivši nadu da će Slovačka, shodno svom dosadašnjem stavu po pitanju politike proširenja, zadržati politiku otvorenih vrata za Crnu Goru i ostale države u procesu pristupanja Uniji. Predśedik je naglasio da je svjestan težine slovačkog zadatka u održavanju politike otvorenih vrata EU u ovom periodu kada se Evropa suočava s migracijskom krizom i neizvjesnošću oko britanskog referenduma o članstvu u EU, ali je istakao da je to najefikasniji pristup EU prema državama Zapadnog Balkana, koji vodi završetku stabilizacije našeg regiona.  

Ambasador Hloben zahvalio je na prijemu i čestitao predśedniku Pajoviću na izboru, kako je rekao, jako odgovorne funkcije predśednika parlamenta. Takođe, ambasador Hloben mu je prenio pozdrave njegovog kolege - predśednika parlamenta Slovačke.  

U nastavku sastanka ambasador Hloben upoznao je predśednika Skupštine Crne Gore sa planom slovačkog parlamenta da na śednici zakazanoj za 14. jun, ratifikuje Sporazum o pristupanju Crne Gore u NATO.  Slovački ambasador informisao je predśednika Pajovića i o predstojećem slovačkom predśedavanju Unijom, naglasivši da što se Slovačke tiče politika proširenja EU nema alternativu, te naveo da će i u narednom periodu nastaviti da čvrsto podržava evropske integracije Crne Gore i regiona.   

Ambasador Hloben je istakao slovačko- crnogorske odnose više nego prijateljskim i u tom smislu predložio da se formira grupa slovačko-crnogorskog prijateljstva kako bi se saradnja i komunikacija dvije zemlje dodatno intenzivirala. Ambasador je zaključio  da je Crna Gora i dalje lider u regionu u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i da smo za deset godina svoje nezavisnosti postigli puno uspjeha i stekli međunarodni kredibilitet, pokazavši da probleme možemo i znamo rješavati u okviru institucija sistema. 

Video:https://youtu.be/rQn9QeOjxwI