Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Monday, 20. June 2016. 18:18

Održan sastanak predśednika Skupštine i ambasadora država članica NATO-a

Predśednik izrazio zahvalnost državama članicama NATO-a koje su ratifikovale Protokol

Danas je u Skupštini Crne Gore, u saradnji s Ambasadom Mađarske u Podgorici, kao NATO kontakt ambasadom, održan sastanak predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića i ambasadora država članica NATO-a akreditovanih u Crnoj Gori. Sastankom su kopredśedavali predśednik Skupštine Darko Pajović i mađarski ambasador u Crnoj Gori Nj. E. Kristijan Poša.

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović je izrazio zahvalnost državama članicama NATO-a, koje su već ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, izrazivši i nadu da će ostale članice slijediti njihov primjer.

- Pet ratifikacija nakon mjesec dana od potpisivanja Protokola, zaista je velika satisfakcija, a nadam se da će se ona nastaviti i nakon Samita. Poziv Crnoj Gori zaista je poslao poruku da je politika otvorenih vrata živa, što je jako bitno i za ostale aspirante, istakao je predśednik.

U nastavku, predśednik Pajović je sagovornike informisao i o aktivnostima koje je uspio da  sprovede u roku od osamnaest dana, odnosno, od stupanja na dužnost prvog čovjeka crnogorskog parlamenta. Na toj liniji, Pajović je naglasio da ga je dočekao veliki broj pravnih akata i da  Skupština taj luksuz sebi ne smije više da dozvoli.

- U skupštinskoj proceduri, 2. juna, zbirno je bilo 166 akata: 98 predloga zakona, 6 predloga odluka, 60 izvještaja i 2 predloga zaključaka, istakao je Pajović.

Predśednik je naveo da je Skupština Crne Gore većinom glasova usvojila (48 glasova „za” 26 glasova „protiv“) Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, čiji je cilj bio - još jedna  potvrda strateškog opredjeljenja Crne Gore ka članstvu u NATO-u, kao našeg prioritetnog spoljnopolitičkog interesa, te dodatni podsticaj državama članicama NATO-a  koje su u toku ubrzanog procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Predśednik je takođe kazao - da je pored Rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, na śednici, u petak, usvojeno osamnaest zakona i pravnih akata, a među njima i odluka o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u misiju UN-a za referendum u Zapadnoj Sahari.

Pajović je istakao i da je u toku formiranje dva privremena skupštinska odbora: 1) Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i 2) Parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća.

Ambasadori država članica NATO-a akreditovanih u Crnoj Gori su pohvalili napredak koji Crna Gora postiže u evroatlantskim integracijama, navodeći da je potvrda tome i aktuelni ubrzani proces ratifikacije Protokola o pristupanju. U nastavku su ambasadori informisali predśednika Skupštine o aktivnostima i procedurama procesa ratifikacije Protokola u svojim matičnim državama. Nagoviješteno je i da se naredna ratifikacija očekuje u Albaniji, 23. juna, a krajem mjeseca i u Bugarskoj.

Predśednik Skupštine je zahvalio svim državama članicama NATO-a na prijateljskoj podršci i pomoći koju pružaju Crnoj Gori u procesu evroatlantskih integracija, koji treba da doprinose ne samo stabilnosti Crne Gore, već i cijelog regiona. Posebnu zahvalnost za aktivnosti i napore koje ulaže, predśednik je uputio Ambasadi Mađarske u Podgorici.