Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Tuesday, 21. June 2016. 15:12

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao sa predstavnicima medija

Predśednik informisao predstavnike medija o skupštinskim aktivnostima

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao se danas sa predstavnicima medija koji prate rad parlamenta i  informisao ih o skupštinskim aktivnostima u prethodnih devetnaest dana od kada je stupio na dužnost predṥednika Parlamenta.

Predśednik Pajović je stupanjem na dužnost (2. juna) u skupštinskoj proceduri zatekao 166 akata i to: 98 predloga zakona, šest predloga odluka, 60 izvještaja i dva predloga zaključaka.

Na dnevnom redu Šeste śednice prvog redovnog zasijedanja, koja je ujedno bila i prva śednica kojom je Pajović predśedavao, našlo se 68  akata, od kojih je već usvojeno trinaest predloga zakona od čega se sedam zakona odnosi na poglavlja 23 i 24, dva predloga odluke i dva izvještaja.

Na narednoj, Sedmoj śednici prvog redovnog zasijedanja, Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, većinom glasova (48 „za“, 26 glasova „protiv“).

- Usvajanje Rezolucije, još je jedna potvrda strateškog opredjeljenja Crne Gore ka članstvu u NATO, kao našeg prioritetnog spoljnopolitičkog opredjeljenja i dodatni podsticaj državama članicama NATO-a, koje još nijesu ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, da to pitanje pokrenu u svojim državama, istakao je predśednik Pajović.

Pajović je naveo da  očekuje  da će dio obaveza Skupštine iz Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, između vlasti i opozicije, a koji se odnose na formiranje dva skupštinska odbora ubrzo biti realizovan. Jedan od njih biće odbor za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, te i na taj način se očekuje unaprjeđenje u oblasti rada medija, a osim toga i usvajanje seta zakona iz ove oblasti koji se nalaze u skupštinskoj proceduri.

- Uveli smo i neke novine u crnogorskom parlamentu kada govorimo o racionalizaciji troškova. Putovaće se ekonomskom klasom, smanjićemo troškove potrošnje benzina i upotrebe mobilnih telefona, a ponedjeljak i petak su uvedeni kao radni dani za plenarna zasijedanja, što ranije nije bila praksa, dodao je Pajović.

Predṥednik je takođe istakao da je imao čast da prisustvuje vanrednoj śednici, povodom usvajanja Zakona o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom ugovoru u Sloveniji, a u četvrtak će prisustvovati ratifikaciji u albanskom parlamentu. Odbor za međunarodne odnose i iseljenike bio je prisutan tokom ratifikacije u mađarskom parlamentu.

- Ovaj broj  ratifikacija, nakon nešto više od mjesec dana je zaista velika satisfakcija, a vjerujem da će se dinamika nastaviti i nakon Samita, kazao je Pajović.

Od stupanja na funkciju predṥednika Skupštine Pajović je imao susret sa dvanaest predstavnika diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, kao i sastanak sa ambasadorima zemalja NATO  članica u Crnoj Gori.

Po završetku sastanka novinari su sa predṥednikom i generalnim sekretarom Skupštine obišli prostorije koje su predviđene za rad novinara u Skupštini.

- Činjenica je da se uslovi u kojima rade novinari, mogu i moraju unaprijediti. Skupština će, takođe, biti dostupna svim medijima nezavisno od toga koju medijsku kuću predstavljaju, naveo je predṥednik Pajović.

Po završetku sastanka i obilaska prostorija za rad novinara, predṥednik Pajović je organizovao radni doručak.