Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Thursday, 23. June 2016. 16:58

Parlament Republike Albanije: Obraćanje predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića

Obraćanje predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića u Parlamentu Republike Albanije nakon usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u

„Dobar suśed, vrata od raja!

Ova vaša izreka najbolje oslikava važnost dobrosusjedskih odnosa i uzajamnog pomaganja dvije države koje imaju i zajedničku kulturu, i zajedničku istoriju i zajedničke vrijednosti. Možemo biti ponosni što smo, uprkos svim turbulentnim vremenima koja su daleko iza nas, izgradili odnose trajnog prijateljstva i i međusobnog uvažavanja naše dvije države.

Poštovane kolege,

Veliko zadovoljstvo mi predstavlja prilika da Vam se obratim u ovom visokom domu i zahvalim što ste danas ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Članstvo u NATO je istorijski, kulturološki i civilizacijski iskorak za Crnu Goru, i predstavlja čvrstu opredeljenost Crne Gore za zapadni sistem vrijednosti i okrenutost ka zapadnoj civilizaciji. Samim tim, buduće članstvo u NATO je potvrda da se država kreće u pravom pravcu, da smo pokrenuli sprovođenje sveobuhvatnih društvenih reformi, posebno u oblasti vladavine prava i jačanju institucija. Upravo ovaj važni zajednički kriterijum - vladavina prava - dokaz je da se evropske i evroatlantske strukture međusobno dodiruju i dopunjuju, te da oni predstavljaju dvije strane istog lica današnje zapadne Evrope.

Crna Gora je u proteklih četiri godine pregovora s EU otvorila 22 pregovaračka poglavlja, od čega dva već privremeno zatvorila, a do kraja godine se očekuje otvaranje barem još par poglavlja. Siguran sam da će i Albanija uskoro otvoriti pregovore o pristupanju EU, i time dobiti dodatni podsticaj za nastavak započetih sveobuhvatnih reformi. A Crna Gora, kao dobar susjed i prijatelj, spremna je da podijeli svoja iskustva iz procesa vođenja pregovora s EU.

Dozvolite mi i da naglasim da posebnu ulogu u našim odnosima imaju manjinski narodi. Albanci u Crnoj Gori su oduvijek bili lojalni građani Crne Gore i to su dokazali kako 2006. godine kada su dali veliku podršku suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori, a to pokazuju i do dana današnjeg svojim doprinosom u stvaranju moderne, evropske i građanske Crne Gore.

Još jednom hvala Albaniji na kontinuiranoj podršci u procesu pristupanja NATO-u. Hvala vama dragi prijatelji na gostoprimstvu o kojem sam mnogo puta slušao, a juče i danas imao priliku da se i lično uvjerim.

Zahvaljujem“.

Govor predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića:  https://youtu.be/nHRjRZounLA