Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
Tuesday, 02. August 2016. 14:32

Pajović održao konferenciju za novinare povodom dva mjeseca od stupanja na funkciju predśednika Skupštine

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović održao je danas konferenciju za novinare, na kojoj je predstavnike medija informisao o skupštinskim aktivnostima tokom dva prethodna mjeseca, od kada je stupio na dužnost predśednika Parlamenta.

Skupština Crne Gore je u periodu od 2. juna 2016. godine do 31. jula 2016. godine održala 6 śednica Skupštine (sa ukupno 138 tačaka dnevnog reda). Usvojeno je ukupno 117 akata (85 zakona, 22 izvještaja, 7 odluka, jedan zaključak i dvije rezolucije).

Kada su međunarodne aktivnosti u pitanju, predśednik Skupštine Crne Gore je u periodu od 2. juna 2016. godine do 31. jula 2016. godine imao 4 pośete van Crne Gore, na kojima je imao 12 susreta.

Predśednik Skupštine Crne Gore prisutvovao je na 3 ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Sloveniji, Bugarskoj i Albaniji.

Pajović je takođe učestvovao na godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a, u Tbilisiju u Gruziji, koje je održano pod nazivom “25 godina Parlamentarne saradnje: Izgradnja povjerenja kroz dijalog”.

Predśednik Skupštine je uputio i pozive OEBS-u i Savjetu Evrope za posmatranje redovnih parlamentarnih izbora koji će se održati 16. oktobra u Crnoj Gori.

U periodu od 2. juna 2016. godine do 31. jula 2016. godine, predśednik Skupštine imao je više susreta sa stranim zvaničnicima u zemlji i inostranstvu i to sa 4 predśednika države, 2 premijera, 4 predśednika Skupštine i sa zamjenikom pomoćnika sekretara za odbranu SAD.

Tokom ovog dvomjesečnog perioda Pajović je primio 18 stranih ambasadora država akreditovanih u Crnoj Gori i međunarodnih organizacija. Takođe primio je i predstavnicu OEBS-a za slobodu medija, šefa Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku suśedstva i pregovore o prosirenju, kao i generalnog sekretara OEBS-a, i vise puta šefa Delegacije EU u Podgorici.

Predśednik Pajović imao je u junu 1 Homs meeting sa ambasadorima NATO država članica u Crnoj Gori.

Kada su inicijative predśednika u Skupštine Crne Gore u pitanju, na inicijativu Pajovića 21. juna održan je sastanak predśednika Skupštine sa predstavnicima medija, kako bi se na osnovu njihovih predloga unaprijedili uslovi u kojima rade kada prate śednice Skupštine i radnih tijela, 17. juna usvojena je Rezolucija o podršci učlanjenja Crne Gore u NATO, 1. jula potpisan je Sporazum o saradnji Skupštine Crne Gore i Zajednice opština Crne Gore.

Za navedeni period Pajovć je shodno Sporazumu o saradnji između Skupštine i Zajednice Opština pośetio opštine Cetinje, Bar, Podgoricu i Gradsku opštinu Golubovci.

Takođe 29. jula potpisan je Sporazum o saradnji Skupštine Crne Gore i 57 nevladinih organizacija. Proces potpisivanja Sporazuma sa drugim nevladinim organizacijama je u toku.