Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
utorak, 30. jun 2015. 10:33

"Istorija Crne Gore od najstarijih vremena do 2003"

U izdanju Centra za iseljenike Crne Gore upravo je izašla iz štampe knjiga "Istorija Crne Gore od najstarijih vremena do 2003" istoričara dr Živka M. Andrijaševića i dr Šerba Rastodera, poznatih autora već više objavljenih knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Knjiga obuhvata period od 14 vjekova, tj. od doseljavanja crnogorskih predaka do danas. Sastoji se iz dva dijela. Prvi dio od 32 poglavlja, koji je napisao Živko M. Andrijašević, obuhvata period od 13 vjekova i nosi naziv "Crna Gora od najstarijih vremena do Balkanskih ratova". Drugi dio od deset poglavlja, čiji je autor Šerbo Rastoder, "Crna Gora u XX vijeku" pokriva period od Balkanskih ratova do 2003. godine. Paralelno su rađene dvije verzije, na našem jeziku 528 stranica i na engleskom - 300 stranica. Knjigu su veoma kvalitetno preveli profesori engleskog jezika i književnosti magistar Olivera Kusovac i Uroš Zeković, a lektor je bio profesor Randal Major. Recezent je prof. dr Đorđe Borozan, direktor Istorijskog instituta Crne Gore.

Ovo je prvi put da se u jednom tomu obradi istorija Crne Gore za tako dug period. Isto tako, do sada nije pisana istorija čiji smo savremenici. Ono što i običan čitalac može da uoči prelistavajući knjigu jeste da je pisana na savremen način, koncizno, argumentovano i prikladno. Uz to, sve epohe su obrađene krajnje objektivno, bez uljepšavanja ili zanemarivanja činjenica - pa i kad se radi o prikazu djelovanja aktera naše zbilje.

 

Posebnost i novina u pisanju istorija koju ova knjiga donosi je u tome što su u njoj paralelno obrađeni državotvorna, politička vertikala crnogorske istorije, tj. periodi ratovanja s jedne, i društveni, kulturni i vjerski život i običaji stanovnika Duklje, Zete i konačno Crne Gore s druge strane. U tvrdom je povezu, bogato ilustrovana i trhnički opremljena, moderno dizajnirana.

 

Cijena knjige direktno u Centru za iseljenike u Podgorici iznosi 20 eura. Za naručioce iz inostranstva cijena se uvećava za poštanske troškove.