Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
utorak, 30. jun 2015. 10:38

„Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“

U izdanju Centra za iseljenike upravo je iz štampe izašla  „Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“, autora Petra Krivokapića i Branislava Borilovića. Bibliografija hronološki prati iseljavanje Crnogoraca od sredine 19. stoljeća do 1941. godine. Bibliografska građa je razvrstana u više cjelina sa teritorijalnim obilježjem i poređana je po azbučnom redu. Počevši od literature o crnogorskim iseljenicima u susjednim zemljama, potom u evropskim pa sve do najudaljenijih kontinenata, Petar Krivokapić i Branko Borilović stručno i, nadasve, precizno prate iseljavanje Crnogoraca zabilježeno u periodičnim publikacijama. Takođe, autori su bibliografski popisali i fotografije koje su registrovali u građi (170 bibliografskih jedinica). Svaka bibliografska jedinica obogaćena je iscrpnim anotacijama. Objašnjenja su sažeta, tačna, potpuna i objektivna. Bibliografija sadrži i imena svih darodavaca koji su slali pomoć domovini, porodicama ili za opšte potrebe. Knjiga je obogaćena registrima autora, ličnih imena, geografskih imena i stručno obrađene literature.
„Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“ je prva bibliografija koja ima za osnovnu temu iseljeništvo iz Crne Gore. Po principu i metodologiji rada (obrada građe de visu), ova bibliografija spada u red primarnih, retrospektivnih i specijalnih bibliografija nacionalnog karaktera.  Prikupljena i u Bibliografiji prezentovana građa biće izvor dragocjenih podataka za sve naučne institucije, biblioteke i pojedince koji su veoma teško i sporo dolazili do podataka vezanih za crnogorsko iseljeništvo. Osim naučnih radnika, ova knjiga će biti nezaobilazana literatura i za svakog Crnogorca u zemlji i inostranstvu koji želi da sazna puteve svojih predaka, njihove težnje i nadanja. Crnogorska dijaspora konačno ima na raspolaganju istorijsku mapu puta svojih predaka, koji su vrijedno i teško radili da bi pomogli svom potomstvu, svojim zemljacima i svojoj Crnoj Gori, za koju su uvijek bili spremni da daju sve, nerijetko i svoje živote. 

Promocija knjige „Bibliografija o iseljenicima iz Crne Gore do 1941“, Petra Krivokapića i Branislava Borilovića, održaće se u četvrtak, 18. marta u Kongresnoj sali Hotela „Podgorica“ u 19 časova. Bibliografija je izdavački poduhvat Centra za iseljenike i predstavlja enciklopediju iseljavanja iz Crne Gore od sredine XIX do polovine XX vijeka. O knjizi će govoriti prof. dr Milan Vukčević direktor Centra za iseljenike, istoričar Živko Andrijašević, urednik Bibliografije Milivoje Obradović, autori: Petar Krivokapić i Branislav Borilović, a moderator će biti Snežana Burzan.