Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 30. mart 2015. 13:15

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovala Petoj godišnjoj skupštini Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji

U neđelju, 29. marta u Skoplju, održana je Peta godišnja i ujedno izborna skupština Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji. Skupštini je prisustvovala i delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predśednik Odobora prof. dr Miodrag Vuković i članica Odbora Žana Filipović. Skupštini je prisustvovao veliki broj članova ovog udruženja i gostiju iz Republike Makedonije i šire, među kojim i mnoge ugledne zvanice, makedonski akademik, predjednik MANU, prof. dr Vlado Kambovski, počasni konzul Crne Gore u Republici Makedoniji, Milorad Andrijašević i drugi ugledni gosti.

Na početku su intonirane makedonska i crnogorska himna i pročitan je telegram predśednika Republike Makedonije Đorđa Ivanova sa čestitkama za dosadašnji rad i željama za nastavak uspješnog rada u interesu iseljenika iz Crne Gore i Republike Makedonije.

U obraćaju Skupštini, predśednik Odbora, prof. dr Miodrag Vuković je istakao da je Crna Gora na početku izgradnje i unapređenja saradnja sa našim iseljenicima ali je, takođe, naglasio da početak obećava. „Radimo strpljivo i ovih dana u Parlamentu počinje ozbiljna rasprava o vandredno važom sistemskom zakonu kojim se utvrđuju obavaze države Crne Gore u radu sa našim ljudima koji žive u drugim državama“, rekao je predśednik Vuković.

Predśednik Vuković je istakao „da Zajednica Crnogoraca u Republici Makedoniji, kao i sva udruženja iseljenika iz Crne Gore, već sada imaju i uvjek će imati podršku u matičnom odboru crnogorskog parlamenta. Siguran sam da svestrano povezivanje, partnerski odnos, solidarnost i saradnja matice i naših iseljenika u Makedoniji, u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, predstavljaju najbolji način za prevazilaženje problema, nesporazuma, neslaganja pa i podjela i da umjesto toga treba ići u pravcu izgradnje odnosa uzajamnog poštovanja i povjerenja“.

Skupštini su prisustvovali i uzeli učešće u njenom radu direktor Uprave za dijaporu, Predrag Mitrović i ambasador Crne Gore u Republici Makedoniji, Predrag Mitrović.

Skupština je izabrala Borisa Popivodu za predśednika Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji i zahvalila se dosadašnjem predśedniku Miroljubu Orlandiću na uspješnom radu. Na skupštini je usvojen program aktivnosti ovog udruženja i izabrani su potpredśednici Zajednice Crnogoraca, članovi Nadzornog Odbora, članovi izvršnog Odbora, počasni članovi ovog udurženja.